Michaela Mycroft wint Internationale Kindervredesprijs 2011

De Internationale Kindervredesprijs 2011 is maandag 21 november 2011 in de Ridderzaal in Den Haag uitgereikt aan Michaela Mycroft (17) uit Zuid Afrika. Uit de vijf genomineerde kinderen, die eind oktober bekend werden gemaakt door Desmond Tutu, koos het Expert Comité haar als winnaar. Ze ontving de prijs uit handen van Nobel Vredesprijswinnares Mairead Maguire.

Michaela, ook wel Chaeli genoemd, heeft deze onderscheiding gekregen voor haar inzet voor de rechten van kinderen met een handicap in Zuid Afrika via haar project: de Chaeli Campaign. De Internationale Kindervredesprijs, een initiatief van Stichting KidsRights, wordt jaarlijks uitgereikt aan een kind dat zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de rechten van het kind, waar ook ter wereld. De prijs werd dit jaar voor de zevende keer uitgereikt en is in deze korte tijd uitgegroeid tot dé internationale prijs op het gebied van kinderrechten.

Emotionele ceremonie
In de Ridderzaal kwamen meer dan 400 nationale en internationale gasten bijeen om het bijzondere meisje te eren. Tijdens de ceremonie spraken vertegenwoordigers van overheid, bedrijfsleven en non-gouvernementele organisaties, waaronder Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten, Oud-premier en hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Jan-Peter Balkenende en Nobel Vredeslaureaat Mairead Maguire. Zij is zelf al jarenlang actief in de strijd voor vrede en mensenrechten en was zichtbaar geraakt door het werk van deze jonge heldin. Na de inspirerende woorden van de sprekers, ontving Chaeli de Nkosi, een bijzonder sculptuur dat laat zien hoe een kind de wereld in beweging brengt. Het beeld staat symbool voor de impact die deze prijs heeft: de prijs heeft in de afgelopen jaren miljoenen mensen bereikt en het biedt Chaeli een wereldwijd platform om haar stem te laten horen en haar moedige verhaal te vertellen.

Chaeli werd geboren met Cerebrale Parese, waardoor de functie in haar armen en benen beperkt is. Maar waar anderen een beperking zien, ziet zij mogelijkheden; met haar positieve instelling is ze een inspiratie voor velen.

“Hoop zorgt ervoor dat we doorgaan,” vertelt Chaeli in haar speech. “Het zorgt dat we blijven strijden voor het leven dat we verdienen. Ik heb hoop voor mijzelf, maar ook voor alle andere kinderen met een handicap. Ik hoop dat mijn inzet voor hen ervoor zorgt dat iedereen elkaar accepteert en dat er voor iedereen een plaats is. Dit geldt niet alleen voor mensen met een handicap, dit geldt voor iedereen. Wij zijn allemaal verschillend en willen allemaal geaccepteerd worden om wie we zijn.”

De Chaeli Campaign
Op 9-jarige leeftijd startte Chaeli met haar vriendinnen en zus een project om geld op te halen voor een elektrische rolstoel voor Chaeli. In slechts zeven weken haalden zij zoveel geld op, dat ze besloot om meer kinderen met een handicap te helpen. Dit project is uitgegroeid tot de Chaeli Campaign, een professionele organisatie die jaarlijks meer dan 3000 kinderen met een handicap in Zuid Afrika helpt met apparatuur, fysiotherapie en die opkomt voor de rechten en acceptatie van gehandicapte kinderen. Chaeli inspireert andere kinderen om projecten te starten en heeft daarvoor een ambassadeurs programma opgezet.

Over de Internationale Kindervredesprijs
De Internationale Kindervredesprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een kind dat zich op bijzondere wijze heeft ingezet voor de rechten van het kind, waar ook ter wereld. De prijs is een initiatief van de Nederlandse organisatie KidsRights en werd in 2005 gelanceerd door KidsRights tijdens de wereldtop van Nobel Vredesprijswinnaars in het Capitool te Rome onder persoonlijk voorzitterschap van Michail Gorbatsjov. De winnaar van de Kindervredesprijs wordt ieder jaar geselecteerd uit nominaties vanuit de hele wereld. Iedereen, individuen en organisaties, kunnen een kind voordragen voor deze prijs. Een onafhankelijk Expert Comité beoordeelt de aanmeldingen en selecteert de winnaar. Het prijzengeld van 100.000 euro wordt door KidsRights aan projecten besteed, die verbonden zijn aan het thema van de winnaar. Daarnaast ontvangt de winnaar financiële ondersteuning voor zijn of haar scholing. www.kindervredesprijs.nl