Mexicaanse griep, mediahype of niet?

Het is een jaar geleden dat de eerste berichten verschenen over het H1N1-virus, in de volksmond: Mexicaanse griep. Al snel ontstond wereldwijd onrust. Termen als ‘pandemie’ en ‘massale uitval’ domineerden de journaals. Nu, een jaar later, kijken we terug op de epidemie die een pandemie werd, ons land aandeed en zich gelukkig van een milde kant liet zien. Hoe ernstig was het nou echt? Was alle onrust misschien wat overdreven? Of hebben we ons terecht zorgen gemaakt? We vragen het aan hoogleraar infectieziekten prof. dr. Jaap van Dissel. door Caroline Burger

Nadat de eerste berichten over de Mexicaanse griep verschenen ontstond er veel onrust, er leek een ramp aan te komen. Was dat terecht?

“In het begin is het scenario moeilijk te voorspellen. Komt er een orkaan aan, dan zijn er allerlei aanduidingen om de hevigheid uit te drukken. Bij epidemieën bestaat zo’n aanduiding niet. Misschien had er wat eerder bekendgemaakt kunnen worden dat het weliswaar om een epidemie ging, maar wel een van de klasse ‘mild’. Maar in het begin wist niemand hoe ernstig het zou worden. Op zo’n moment moet je rekening houden met een worst-case-scenario, je wilt niets nalaten wat achteraf wel nodig geweest zou zijn. Blijkt het later mee te vallen, dan lijken de maatregelen al snel overkill. Maar je mag het risico niet nemen.”

Lees verder op de website van het Leids Universitair Medisch Centrum: Mexicaanse griep, mediahype of niet?

Plaats een reactie