Methode voor snellere introductie biologische bestrijdingsmiddelen

Nieuwe biologische bestrijdingsmiddelen kunnen voortaan een stuk sneller op de markt komen. Onderzoekers hebben hiervoor een nieuwe aanpak ontwikkeld, die ze SelectBioControl hebben genoemd.

Biologische bestrijdingsmiddelen maken gebruik van de natuurlijke vijanden van een schadelijk organisme, meestal een bacterie of een schimmel. Tot nu toe kostte het vaak vele jaren voordat onderzoekers erin slaagden een schimmel of bacterie te vinden tegen een specifieke ziekte of plaag. Vervolgens bleven deze natuurlijke vijanden vaak op de plank liggen omdat ze niet goed te produceren of vermarkten waren. De nieuwe methode brengt daar verandering in.

Hiermee selecteren onderzoekers direct bacteriën en schimmels die marktpotentie hebben. Alleen die onderzoeken ze gedetailleerder. Dankzij SelectBioControl blijven de totale ontwikkelingskosten daarom beperkt en zijn kosten en mogelijke financiële risico’s vooraf beter in te schatten.

SelectBioControl is ontwikkeld door PRI, onderdeel van Wageningen UR, samen met Franse en Italiaanse onderzoekinstituten en het internationale industrieplatform van de producenten van biologische gewasbeschermingsmiddelen (IBMA).

Plaats een reactie