Met tablets makkelijker contact met familie en vrienden

Het Groninger platteland heeft al jaren te maken met het vertrek van jongeren en het verdwijnen van voorzieningen. De ouderen die achterblijven moeten het zien te redden zonder supermarkt, bibliotheek en openbaar vervoer. Daarmee staat de leefbaarheid van deze krimpregio’s voor ouderen op de tocht. Gelukkig biedt project Verzoamelstee met ICT uitkomst.

De dorpen in Groningen ontgroenen en vergrijzen snel. “Daarmee verdwijnt ook de sociale samenhang”, vertelt Lusette Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen. Als projectleider van het project zet ze zich in voor de oudere achterblijvers. “Voor hen is het een serieus probleem, want zij zijn niet meer zo mobiel. Wie zorgt er straks nog voor hen? Wie doet de boodschappen? En hoe komen ze van de ene plek naar de andere?”

Sociale cohesie versterken
Met het vertrek van jongere dorpsgenoten vallen er volgens Brouwer gaten in de sociale cohesie van de gemeenschappen. “En juist die cohesie is essentieel voor het welzijn en geluk van ouderen en draagt bij aan een langer zelfstandig leven.” Om die cohesie weer terug te brengen schafte het Netwerk Ouderenzorg regio Noord dertig tablets aan, waarmee ouderen gemakkelijk contact kunnen opnemen met familie, vrienden, winkeliers, gemeente en zorginstellingen. Brouwer: “Afstanden tellen niet meer waardoor hulp altijd dichtbij is en ouderen langer thuis kunnen blijven wonen.”

Vraag ouderen centraal
Tijdens speciale workshops leren de deelnemers werken met de handcomputers. Tijdens die inloopochtenden staat de vraag van de ouderen centraal. “Sommige gebruikers vinden het belangrijk dat zij online boeken bij de bibliotheek kunnen bestellen, anderen zoeken juist een oplossing voor het gebrek aan winkels en willen online shoppen.” De workshops zijn een succes en de deelnemers worden steeds enthousiaster. Een andere opbrengst is dat ouderen elkaar tijdens de workshops ontmoeten en leren kennen.

Interessant voor andere gebieden
De Verzoamelstee moet uiteindelijk deel gaan uitmaken van het aanbod van voorzieningen voor ouderen. Ook moet het project nieuwe en concrete gegevens opleveren over hoe ouderen langer zelfstandig en zelfredzaam kunnen blijven. Het project kan daarmee ook interessant zijn voor andere krimpgebieden in Nederland, zoals in Limburg en Zeeland. “Maar”, zo waarschuwt Brouwer, “de Verzoamelstee blijft maatwerk en kan niet een-op-een worden overgenomen. Dit betekent: steeds goed luisteren naar wat er in een dorp nodig is. Alleen zo verbetert de leefbaarheid.”

Meer informatie
Meer informatie over het project staat op de website van het Netwerk Ouderenzorg regio Noord. Mevrouw Ida Triezenberg deed mee aan de workshops van Verzoamelstee. Lees haar ervaring.

Plaats een reactie