Met antilichamen van kamelen Alzheimer bestrijden

Bram Dorresteijn zocht naar nieuwe medicijnen tegen de ziekte van Alzheimer. Tot op heden is er geen medicijn dat Alzheimer kan stoppen of genezen. Dorresteijn vond antilichamen tegen 2 verschillende eiwitten die de potentie hebben om de ziekte te bestrijden.

Ondanks jarenlang onderzoek is de oorzaakvan Alzheimer niet bekend, maar duidelijk is dat het eiwit amyoid-beta (Aβ) een belangrijke rol speelt bij de progressie van de ziekte. Aβ is ook bij gezonde mensen aanwezig. Alzheimer ontstaat als Aβ gaat samenklonteren; het aggregaat is toxisch. Het tegengaan van de samenklontering zou dus therapeutisch kunnen werken.

Dorresteijn ging hiervoor uit van een antilichaam dat voorkomt in kamelen, dromedarissen, lama’s en aanverwante dieren. Alleen de antigen bindende delen van dit antilichaam (VHHs) zijn al genoeg om werkzaam te zijn. Dit biedt VHHs vele voordelen ten opzichte van conventionele antilichamen

Dorresteijn slaagde erin VHHs tegen Aβ te selecteren en karakteriseren. Daarbij vond hij één VHH dat de samenklontering en toxiciteit van Aβ kan remmen. Hiervan bepaalde hij de structuur en liet hij in een model zien dat het VHH een geaggregeerde vorm van Aβ bindt.

Daarnaast vond hij een VHH dat de activiteit van BACE1 kan remmen. BACE1 is een enzym noodzakelijk voor de Aβ-productie. Dit VHH remt de BACE1-activiteit zowel in vitro als in vivo.

Verder onderzocht hij hoe anti-Aβ VHH door de bloed-hersenbarrière getransporteerd kan worden. Hiervoor bleek de transferrinereceptor geschikt.

Promotie
Promovendus: Bram Dorresteijn
Proefschrift: Llama VHH as immunotherapeutics in Alzheimer’s disease
Datum: 28/1/2013

Plaats een reactie