Mensen met een psychische stoornis voelen zich vaak gelukkig

Het utilitarisme dat zegt dat men moet streven naar het ‘grootste geluk voor het grootste aantal’ is de inspiratiebron voor het proefschrift ‘Onvolmaakt Geluk’ van drs. A. Bergsma, waarop hij op 10 mei 2011 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam promoveert. De promovendus probeert op drie manieren een bijdrage te leveren aan de positieve psychologie. Hij heeft als eerste gekeken naar de rol van geluksadvies. In het tweede deel staat het geluk van mensen met een psychische stoornis centraal. Als laatste gaat hij in op welke manier wijsheid en geluk met elkaar samenhangen.

De positieve psychologie bestudeert optimaal menselijk functioneren en ziet geluk als een van haar belangrijkste studieobjecten. Welke kwaliteit heeft geluksadvies dat door de eeuwen is gegeven en in hoeverre sluit het aan bij wat we op dit moment weten over geluk? Bergsma heeft daarvoor in Nederland 57 veelverkochte, psychologische zelfhulpboeken geanalyseerd. Hieruit blijkt dat veel onderwerpen met het vinden van geluk zijn verbonden.

Het tweede deel van dit proefschrift richt zich op het geluk van de grote aantallen mensen die door een psychische stoornis hebben. Dit is een onderwerp waar niet of nauwelijks onderzoek naar bestond, waarschijnlijk omdat het antwoord wel duidelijk lijkt. Immers, het lijden of het anderen laten lijden is de centrale kern van de definitie van iedere psychische stoornis. Toch blijkt tweederde deel van de mensen met een psychische stoornis zich vaak gelukkig te voelen. Alcoholmisbruik lijkt het geluk op de korte termijn zelfs helemaal niet te schaden.

Het derde deel van dit proefschrift gaat dieper in op de grenzen van het geluk. Het streven naar meer wijsheid heeft bijvoorbeeld nauwelijks rendement als het gaat om toegenomen geluk en ook lijken wij mensen negatieve emoties nodig te hebben om ons leven op koers te houden. Volmaakt geluk is riskant, omdat het mensen belemmert bij ongedaan maken van vergissingen.

Over Ad Bergsma
Ad Bergsma (1965) heeft na zijn afstuderen in de psychologie voor het grootste deel van de tijd gewerkt als wetenschapsjournalistiek, onder andere voor Psychologie Magazine, de Volkskrant en het AD. Daarnaast heeft hij onderwijs ontwikkeld, lezingen gegeven, onderzoek gedaan en boeken geschreven. Prof.dr. Ruut Veenhoven is zijn promotor.

Promotiegegevens
Promovendus:Drs. A. Bergsma
Titel proefschrift: Imperfectly Happy
Faculteit: Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW)
Promotors: Prof.dr. R. Veenhoven
Datum: 10 mei 2011, 15:30 uur
Locatie: Woudestein, senaatszaal

2 gedachten over “Mensen met een psychische stoornis voelen zich vaak gelukkig”

 1. Intererssant. Ik ben wel benieuwd wanneer die mensen gevraagd zijn. Tijdens een manische periode zijn mensen dolgelukkig en vullen ze allemaal een 10 in op de schaal van geluk.

  Beantwoorden
 2. Mijn proefschrift – je.

  ¨Alcoholmisbruik lijkt het geluk op de korte termijn zelfs helemaal niet te schaden.¨

  De beleving van geluk, het gevoel, is al beschadigt. Anders is alcoholmisbruik niet nodig.

  Hallo.. Geluk is een gevoel.. een persoonsgebonden beleving. Ja als je wat versnaperingen op hebt schaad dat inderdaad op korte termijn niet (in tegendeel). Helaas weet ik, en elke struisvogel met mij.. dat (het) tegendeel bij voor (alcohol) verslaving gevoelige mensen op langere termijn, de korte termijn inleiding is tot een zeer langdurig ongelukkig zijn. En waar zou nu de aanleiding van die verslaving liggen? Mensen die gediagnosticeerd zijn, hebbende een psychische stoornis zullen zich misschien vaak gelukkig voelen. Maar de mensen die psychisch lijden, grijpen vroeg of laat naar middelen. En dan HOOP ik dat ze niet kiezen voor middelen die experimenteel worden voorgeschreven aan MENSEN en KINDEREN die zogenaamd een psychische stoornis hebben!

  Zoals Carice al benoemde.. Laten we a.u.b. proberen objectief te zijn en stoppen met de sponsoring van een… zogenaamde positieve… industrie die mensen op korte termijn, langdurig (vaak levenslang) AFHANKELIJK en dus ongelukkig maken.

  Ik heb er op (meer dan) drie manieren naar gekeken.. ik zal niet promoveren, maar ik denk dat ik een aardig proefschrift – je heb geschreven. ;-), als dit niet zo WAANZINIG.. .

  Laat ik het maar niet hebben over het streven naar meer wijsheid.

  Moiskie.

  Beantwoorden

Plaats een reactie