Mensen en hun hersentumor gefotografeerd

Vorig jaar lanceerde Stichting STOPhersentumoren.nl een Tv-commercial over hersentumoren tijdens de Brain Awareness Week dit jaar komen ze uit met een boek. Een boek met foto’s van het gezicht en het verhaal van de mens met een hersentumor. Dat maakte Klaske Hofstee van de stichting STOPhersentumoren.nl met fotografe Eveline Kooijman.

De fotografe maakte indrukwekkende portretfoto’s van 16 hersentumorpatiënten van wie enkele inmiddels zijn overleden. Hofstee schreef de aangrijpende citaten. Samen schetsen ze een voelbaar beeld van wat het hebben van een hersentumor inhoudt. Hofstee hoopt dat hierdoor meer en beter steun en begrip kan worden gegeven aan hersentumorpatiënten. Ze besloot vorig jaar tot het maken van het boek over hersentumorpatiënten. ,,In Nederland bestaat een veel te rooskleurig beeld over hersenkanker”, aldus Hofstee. ,,Feit is dat in Nederland vier mensen per dag, 28 mensen per week, 1500 mensen per jaar sterven aan een hersentumor. Maar het onjuiste beeld over deze ziekte zorgt ervoor dat de schok na de diagnose erg groot is voor de patiënt.”

Professor dr. M. Taphoorn, hoogleraar neurologie VU Medisch Centrum Amsterdam: ‘Het boek is een indringende confrontatie met het gezicht en het verhaal van de mens met een hersentumor.’

Hofstee, echtgenote van een man met een hersentumor, richtte de stichting twee en een half jaar geleden op om aandacht te vragen voor deze vorm van kanker. Op verschillende manieren probeert de stichting geld op te halen voor onderzoek naar hersenkanker. Zo organiseert de stichting elk jaar een steptocht op de Alpe d’Huez, waarvan de sponsorgelden gaan naar hersentumorenonderzoek. Vorig jaar wisten zij daardoor twee hersentumoronderzoeken op te starten.

Het eerste exemplaar van het boek, dat 1500 Hoofdzaken heet, wordt dinsdag 16 maart overhandigd aan directeur Ton Hanselaar van KWF Kankerbestrijding te Amsterdam. Het boek is verkrijgbaar bij www.stophersentumoren.nl

1 gedachte over “Mensen en hun hersentumor gefotografeerd”

Plaats een reactie