Kinderen willen vaker mening geven over buitenspeelmogelijkheden

Buitenspelen is belangrijk in het leven van kinderen. Bijna zestig procent van de kinderen heeft buitenspelen in zijn top drie staan van favoriete bezigheden. Tachtig procent van de kinderen geeft dan ook aan graag te willen meebeslissen over buitenspeelmogelijkheden, terwijl slechts aan 8% van de kinderen ooit een mening is gevraagd. Dat toont een onderzoek aan dat in opdracht van Jantje Beton is uitgevoerd door onderzoeksbureau Qrius.

Uit het online onderzoek, dat de afgelopen maanden gehouden werd onder 435 kinderen tussen 6 en 11 jaar, blijkt dat kinderen graag vaker betrokken worden bij de ontwikkeling van buitenspeelmogelijkheden. Ze kunnen als geen ander aangeven hoe en waarom ze graag buitenspelen:

– Kinderen spelen het liefst buiten, omdat ze dan samen zijn met vriendjes en vriendinnetjes (70%) en omdat ze dan lekker kunnen ‘rennen en doen’ (62%).
– Voor kinderen is buitenspelen zo leuk omdat ze dan zelf kunnen bepalen wat ze doen (94%)
– En omdat ze zich dan vrij voelen (92%)

Buitenspelen wordt voor de kinderen leuker als:
– Er meer speeltuintjes of klimrekken komen
– Er meer kinderen zijn om mee te spelen
– Er meer dingen zijn voor hun eigen leeftijdsgroep
Een kleine minderheid van de kinderen zegt dat hun buitenspeelgedrag negatief beïnvloed wordt door buren (10%) andere kinderen (10%), of druk verkeer (10%).

Jantje Beton streeft ernaar dat kinderen weer veilig en vrij kunnen buitenspelen in een avontuurlijke speelomgeving en neemt de wens van kinderen om gehoord te worden serieus. Door alle buurtbewoners – en dus ook de kinderen – te betrekken bij het vormgeven van hun speelomgeving, sluit deze uiteindelijk beter aan bij de wensen van de hele buurt.

Image: FreeDigitalPhotos.net

Plaats een reactie