Meeste vitamine C uit frisdranken en sappen

In tegenstelling tot de verwachtingen halen we de meeste vitamine C niet uit groente en fruit maar uit de consumptie van frisdranken en sappen met toegevoegd vitamine C. Dit blijkt uit een rapport dat het Vitamine Informatie Bureau onlangs heeft opgesteld op basis van de Nederlandse Voedselconsumptiepeiling 2011. Het rapport laat zien welke voedingsmiddelen de grootste bijdrage leveren aan de inname van vitamines en mineralen. Frisdranken en sappen zijn met 24% hiervoor de belangrijkste bron. Uit groente halen we 16% van onze vitamine C. Eenzelfde percentage geldt voor fruit. Aardappelen leveren 13% van onze hoeveelheid vitamine C en vlees levert een bijdrage van 10%.

Ook andere vitamines en mineralen
Naast vitamine C, krijgen we door het drinken van frisdranken en sappen ook vitamine B6 binnen. Tevens leveren frisdranken ons de benodigde mineralen als magnesium en koper. Jouke Schat, directeur vereniging Frisdranken, Waters en Sappen, is dan ook enthousiast over de cijfers van het Vitamine Informatie Bureau. “Vaak worden frisdranken en sappen enkel als lekkere dorstlesser gezien. De cijfers tonen nu aan dat frisdranken en sappen ook een positieve bijdrage leveren aan de inname van vitamines en mineralen. Natuurlijk zou het mooi zijn als iedereen volgens de algemene richtlijn van de gezondheidsraad elke dag 2 ons groente en 2 stuks fruit zou eten. In de praktijk gebeurt dit helaas niet altijd. Het is dan mooi meegenomen als consumenten deze belangrijke vitamines en mineralen via onze dranken binnenkrijgen.”

Hoeveel frisdrank en sap drinken we eigenlijk?
Over het algemeen drinken we voldoende en gevarieerd. Uit representatief consumptieonderzoek dat de Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen in 2009 heeft laten uitvoeren door GfK onder 2079 Nederlanders, blijkt dat we gemiddeld 1,7 liter per persoon per dag drinken. Dit is inclusief alcoholische dranken. Van de totale drankinname wordt 263 ml frisdrank gedronken. Dit is iets meer dan 1 glas. Ongeveer een derde van de inname van frisdranken is een light variant. Van de frisdranken is cola het populairst. Daarnaast drinken we gemiddeld 67 ml vruchtensap per dag. Dit is ongeveer 1/3 glas. Sinaasappelsap is daarbij onze favoriet.

Plaats een reactie