Meer zelfvertrouwen op je werk

Stel je voor: een vergadering op je werk. Je wilt graag wat zeggen, maar je maakt je opeens druk over wat de anderen van jouw inbreng zullen vinden. Of je hebt een belangrijke presentatie en ziet op tegen alle ogen die op jou gericht zullen zijn.

self-esteemFotocredits: Kiran Foster (cc)

Wat zullen ze van je denken? Misschien vinden ze je presentatie niet goed genoeg? Of een lastig gesprek met je leidinggevende. Het zweet breekt je uit bij de gedachte dat je bij hem wil aangeven dat je de werkdruk de laatste tijd als erg hoog ervaart.

Herkenbaar?
Bovenstaande voorbeelden wijzen op weinig zelfvertrouwen. Een gebrek aan zelfvertrouwen komt vaak voor. Heel veel mensen hebben de neiging om altijd maar bezig te zijn met wat anderen van hun vinden. Voor meer zelfvertrouwen is het belangrijk om te leren dit los te laten. Wat vind jij waardevol in het leven, waar ligt jouw grens, wat zijn jouw overtuigingen?

Te weinig zelfvertrouwen kan leiden tot faalangst of (werk)stress. Wanneer je weinig zelfvertrouwen hebt, is het daarom belangrijk je zelfvertrouwen te vergroten. Mensen met veel zelfvertrouwen zijn assertiever en kunnen makkelijker met tegenslagen omgaan. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt zelfs dat mensen met meer zelfvertrouwen gelukkiger zijn.

Om je zelfvertrouwen te vergroten, moet je letterlijk oefenen. De gedachten ‘Iedereen zal het wel stom vinden als wat zeg’ en ‘Wat zullen ze wel niet van me denken’ zijn zogenaamde niet-helpende gedachten. Deze gedachten zijn niet realistisch. Om je zelfvertrouwen te vergroten, moet je deze niet-helpende gedachten leren ombuigen naar helpende gedachten.

‘Mijn collega’s waarderen het wanneer ik mijn mening geef’ en ‘Ik heb hard aan mijn presentatie gewerkt en ze hebben niet voor niets aan mij gevraagd om deze presentie te houden’ zijn voorbeelden van helpende gedachten. Wanneer je komende tijd bewust zult oefenen met het ombuigen van je niet-helpende naar helpende gedachten, zal je over een tijdje merken dat je gedachten vanzelf positiever worden en dat dit je zelfvertrouwen een boost geeft.

Wil je meer weten over zelfvertrouwen? Fonds Psychische Gezondheid legt uit wat zelfvertrouwen nou precies is, hoe een gebrek aan zelfvertrouwen ontstaat en geeft je meer praktische tips hoe je je zelfvertrouwen kunt vergroten.

Plaats een reactie