Meer veiligheid op de OK door innovatief kussensysteem

Bij OK-ingrepen bestaat een grote kans op doorliggen (decubitus). Daarom initieerde Pontes Medical de samenwerking tussen VUmc en Bos Medical voor een innovatief OK-kussensysteem. Dit nieuwe systeem bestrijdt de kans op decubitus tijdens een OK-ingreep, zorgt voor een betere positionering van en voor meer veiligheid en comfort voor de patiënt. De kussens hebben verschillende kleuren waardoor het gereedmaken van de OK voor vrijwel elke ingreep gemakkelijker is.

Medewerkers van ziekenhuizen hebben vaak goede ideeën om de zorg te verbeteren. Het gaat dan om praktische verbeteringen waaraan in de dagelijkse praktijk grote behoefte is. Pontes Medical, een samenwerkingsverband van VUmc, AMC en UMCU, slaat een brug tussen de goede ideeën van zorgverleners en de markt. Zo ontstaan verkoopbare, rendabele en innovatieve Nederlandse producten. Daarbij wordt samengewerkt met lokale en regionale marktpartijen.

Uitleg werkwijze Pontes Medical

Eerder hielp Pontes Medical bij de ontwikkeling van de VascuLuminator. Met dit apparaat kunnen aderen in de hand van jonge kinderen snel worden gevonden. Hiermee is veel ‘klein’ leed bij nul- tot zesjarigen te voorkomen. Vorig jaar kwam de PharmaHand mede door toedoen van Pontes op de markt ter bestrijding van RSI-klachten bij lab-medewerkers. Veel medewerkers kampten met deze klachten door het veelvuldig vullen van spuiten. De Pharmahand maakt het vullen van perfusors en spuiten gemakkelijker,.

Donderdag 2 februari 2012 vindt de Pontes Medical Expert Meeting @ VUmc plaats. Tijdens de meeting kunnen zorgprofessionals, ondernemers en investeerders met elkaar in gesprek gaan over samen innoveren in de zorg. Artsen maken kennis met de nieuwste medische technologie en ontwikkelingen. Investeerders kunnen ondersteunen in kansrijke ondernemingen. Ondernemers en investeerders kunnen in gesprek komen met artsen die een goede visie hebben op waar klinische knelpunten of waar kansen liggen.

Aan het einde van deze bijeenkomst wordt het nieuwe innovatieve OK-kussensysteem gepresenteerd. Het systeem bestaat uit een serie kussens waarmee de meeste OK-liggingen mogelijk zijn. Dankzij de verschillende kleuren van de kussens is duidelijk welke kussen er nodig is en kan men snel een OK correct opbouwen. Ziekenhuizen hoeven om een patiënt goed te positioneren niet langer veel verschillende materialen op de OK te gebruiken. Het comfort en veiligheid voor de patiënt is beter, omdat er minder materiaal tussen huid en kussen zit. Dus zowel ziekenhuis als patiënt hebben veel voordeel van dit nieuwe systeem.

Plaats een reactie