Meer succes met plaatsen schouderprotheses

Schouderprotheses gaan langer mee als zij zeer precies geplaatst worden. Bovendien kan de patiënt zijn schouder en arm dan beter bewegen. Onderzoekers van de universiteiten van Delft en Leiden ontwikkelden computersimulatiesystemen waarmee bepaald kan worden op welke wijze een schouderprothese het beste in het schoudergewricht geplaatst kan worden. Het Reumafonds heeft beide onderzoeken gefinancierd.

Schoudervervangende operaties bij reuma zijn ingewikkeld. Een schouder moet namelijk helemaal rond kunnen draaien. Het gewricht zit complex in elkaar met veel spieren, botten en bindweefsel. De meeste patiënten kunnen hun schouder na afloop van de operatie maar beperkt bewegen. Lang niet altijd kunnen zij zowel hun haren kammen als iets uit hun achterzak halen.

Computerwetenschappers Daniel Suarez en Peter Krekel promoveren respectievelijk op 26 januari en 10 februari 2011 op een deel van het onderzoek naar het bepalen van de ideale positie van schouderprotheses.

Bewegingsvrijheid
De onderzoeksvraag van Suarez luidt: met welke plaatsing loop je het minste risico dat de prothese los gaat zitten? Het losraken van schouderprothesen komt namelijk nog te vaak voor. Met experimenten en computermodellen laat Suarez zien dat dit komt door microbewegingen, die ontstaan doordat schouderkop en schouderkom niet precies in elkaar passen. Daarnaast komt uit zijn onderzoek een aantal aanbevelingen om de schouder beter vast te zetten, bijvoorbeeld met een tweede schroef. Een schouderprothese die zonder botcement vastgezet wordt, blijft net zo goed vastzitten als een prothese met botcement.

Peter Krekel richt zich op de bewegingsvrijheid van de patiënt na plaatsing van de schouderprothese. Krekel: “Tijdens mijn onderzoek ontwikkelde ik software waarmee het effect van de prothese op de beweging van de schouder in beeld wordt gebracht. De chirurg kan aan de hand van een CT-scan van de schouder van de patiënt al vóór de operatie zien, wat het effect van de kunstschouder is op de bewegingsvrijheid. Zij kunnen dus vooraf de beste plaats bepalen, zodat de bewegingsvrijheid maximaal wordt.”

Peter Krekel zal na zijn promotie verder gaan met het ontwikkelen van beeldsoftware voor ziekenhuizen. In 2010 richtte hij hiervoor het bedrijf Clinical Graphics op. Daniel Suarez werkt in zijn geboorteland Colombia als assistent professor bij de universiteit in Bogotá.

Reumafonds
Het Reumafonds is dé fondsenwerver op het gebied van reuma en artrose in Nederland. Ruim 60% van de inkomsten gaat naar onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast geeft het Reumafonds voorlichting, ondersteunt patiëntenverenigingen en komt op voor de belangen van mensen met reuma.

Plaats een reactie