Meer risicopatiënten opgespoord met eenvoudige test

Veel mensen hebben een erfelijk verhoogd risico om (opnieuw) darmkanker te krijgen, vaak zonder het te weten. Onderzoekers van het Radboud UMC hebben daarom een gratis digitale verwijstest ontwikkeld voor artsen en andere zorgverleners om zo mensen met een verhoogd familiair darmkankerrisico beter te herkennen en te verwijzen. De verwijstest geeft bij meer dan negentig procent van de darmkankerpatiënten met een verhoogd familiair risico het juiste advies.

In Nederland lopen ongeveer 2200 darmkankerpatiënten en 8800 familieleden een erfelijk verhoogd risico om (opnieuw) darmkanker te krijgen. Vaak zonder het te weten. Daarom is het belangrijk dat mensen met een verhoogd familiair darmkankerrisico tijdig worden opgespoord en doorverwezen voor preventieve maatregelen zoals darmonderzoeken en/of erfelijkheidsonderzoek.

Gratis digitale verwijstest
In de praktijk wordt nog maar twaalf tot dertig procent van de mensen met een verhoogd familiair darmkankerrisico doorverwezen voor preventieve maatregelen. Onderzoekers van het Radboud UMC hebben een gratis digitale verwijstest ontwikkeld, die artsen en andere zorgverleners kunnen gebruiken om mensen met een verhoogd familiair darmkankerrisico te herkennen en te verwijzen. De verwijstest is onderzocht bij 420 patiënten en de resultaten van dit onderzoek zijn verschenen in Colorectal Disease.

Goed bruikbaar
De verwijstest geeft in het onderzoek bij meer dan negentig procent van de darmkankerpatiënten met een verhoogd familiair risico het juiste advies (verwijzing voor erfelijkheidsonderzoek). Wanneer negentig procent doorverwezen gaat worden is dat een enorme winst; honderd procent zou natuurlijk nog beter zijn. Gebruikers waren zeer tevreden over de verwijstest.

Bovendien is de verwijstest ook goed te gebruiken door niet-medisch personeel. Secretaresses en doktersassistentes kunnen de verwijstest bijvoorbeeld samen met de patiënt invullen. Dit spaart tijd, waardoor de spreektijd van de patiënt met de dokter optimaal kan worden gebruikt voor uitleg, voorlichting en eventuele verwijzing. Het aantal goed verwezen patiënten kan zo aanzienlijk verbeteren.

Inmiddels is de verwijstest duizenden keren ingevuld. De verwijstest is gratis beschikbaar via www.radboudumc.nl/Informatievoorverwijzers en als app voor Apple en Android.

Plaats een reactie