Meer jongeren helpen mantelzorgers

Om de druk op mantelzorgers te verlichten, gaat Stichting Mantelzorgvervanging Nederland “Handen-in-Huis” ook vrijwilligers werven onder jongeren die de mantelzorgers kunnen ontlasten. Vanaf nu is hiervoor de speciale website benjijmijnheld.nl in de lucht ter aanvulling op de andere wervingsactiviteiten, zoals gastlessen bij zorg-, verpleeg- en welzijnsopleidingen, mond-tot-mondreclame, enzovoort.

Handen-in-Huis krijgt steeds meer verzoeken van mantelzorgers die er naar snakken om er een poosje tussenuit te kunnen. Vrijwilligers van deze stichting nemen in die periode dag en nacht alle werkzaamheden van de mantelzorger over, zodat deze met een gerust hart de accu kan opladen. Want de patiënt is in goede handen, blijft in zijn eigen vertrouwde omgeving en hoeft niet tijdelijk naar een verpleeghuis.

Manager Jacqueline Beekes zegt: “Door de toenemende vraag van mantelzorgers dreigen wij door onze vrijwilligers heen te raken. Omdat we zeer goede ervaringen hebben met jongeren, gaan we hier zoveel mogelijk op inzetten. Vooral omdat jongeren zelf ook steeds meer interesse hebben.” De stichting hoopt op korte termijn tenminste 100 jongeren te werven. Voor sommige opleidingen kunnen er studiepunten mee worden verdiend. Voor het werk krijgen de vrijwilligers, die tenminste 18 jaar moeten zijn, een onkostenvergoeding.

Nu al zorgt een op de vier Nederlanders voor een chronisch ziek of gehandicapt familielid. Deze 3,5 miljoen mensen nemen zo’n 80 procent van de totale zorg in Nederland voor hun rekening. Beekes: “De ontwikkelingen in de zorg zullen de druk op de mantelzorgers eerder doen toenemen dan afnemen. Nu zijn het nog overwegend ouderen die vrijwillig als mantelzorgvervanger optreden, maar die groep is eindig. Voor de toekomst zullen we dan ook steeds vaker een beroep op jongeren doen. Gelukkig merken we dat ze dit heel goed kunnen.”

Plaats een reactie