Meer inzicht in RSV-infecties

Het respiratoir syncytieel virus (RSV) is de meest voorkomende oorzaak van ernstige luchtweginfecties bij jonge kinderen. 1-3% van alle kinderen moet worden opgenomen in het ziekenhuis. Genetische factoren spelen een rol in het risico op de ontwikkeling van een ernstige RSV-infectie bij gezonde kinderen.

In haar proefschrift beschrijft Annemieke Schuurhof de functionele rol van eerder gepubliceerde genetische associaties tijdens een RSV-infectie. Haar belangrijkste resultaat is dat bepaalde enzymen, de extracellulaire matrix-proteinases zoals TIMP-1 en MMP-3, een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van RSV-luchtweginfecties.

Ontwikkeling, rijping en aanpassing van de longen in kinderen is een continu proces dat tijdelijk kan worden onderbroken door een RSV-infectie. RSV veroorzaakt daarbij niet alleen een aanpassing van de longcellen die betrokken zijn bij gaswisseling, maar ook in de extracellulaire matrix (ondersteunend bindweefsel) van de longen. Deze kennis helpt om nieuwe behandelingen te ontwikkelen voor één van de meest voorkomende ziekten tijdens de vroege kinderjaren.

Promotie
Promovendus: Annemieke Schuurhof
Faculteit: Faculteit Geneeskunde
Proefschrift: Host response to respiratory syncytial virus. Genetic associations and effect on disease severity
Promotor 1: Prof. dr. J.L.L. Kimpen
Copromotor 1: Dr. R. Janssen
Copromotor 2: Dr. L. Bont
Datum en tijd: 6/3/2012 16:15
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Plaats een reactie