Meer hartrevalidatie voorkomt onnodige ziekenhuisopnames

Intensievere programma’s voor hartrevalidatie kunnen per jaar vele tientallen ziekenhuisopnames en zelfs doden voorkomen. Dat is één van de conclusies van het najaarscongres van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) met als thema ‘Preventie als interventie’, dat op 6 en 7 oktober 2011 is gehouden.

Na een aandoening aan het hart, zoals bijvoorbeeld een infarct, is hartrevalidatie een zeer effectief middel om te herstellen”, stelt prof. dr. Martin Schalij, voorzitter van de NVVC. “Het is gericht op het verbeteren van de hartconditie door leefstijl en de algehele lichaamsconditie. Daarnaast leren patiënten omgaan met vermoeidheid, benauwdheid, pijn op de borst en angst. Hartrevalidatie geeft daarmee ook een betere kwaliteit van leven.” Momenteel is echter het aantal patiënten dat hartrevalidatie krijgt aangeboden veel te laag. De NVVC start daarom in samenwerking met de patiëntenvereniging De Hart&Vaatgroep een intensief voorlichtingsprogramma voor zowel patiënten als hulpverleners.

Tijdens het tweedaagse najaarscongres van de NVVC hebben ruim 600 cardiologen uit Nederland zich gebogen over het thema ´Preventie als interventie´. Doordat de kosten in de gezondheidszorg de komende jaren toenemen, wordt preventie van hart- en vaatziekten steeds belangrijker. Daarbij wordt gekeken naar de toepassing van nieuwe technologische mogelijkheden, zoals telecardiologie en nieuwe medicijnen, zoals de zogeheten combinatiepil. “Belangrijke, innovatieve ontwikkelingen, die voor de patiënt grote vooruitgangen betekenen. Maar soms gaat het ook gewoon om oplossingen dichtbij huis, zoals meer patiënten die gebruik gaan maken van hartrevalidatie.”

Motivatie
Het aantal patiënten dat momenteel preventief of na een hartaandoening hartrevalidatie krijgt is veel te laag, zo heeft de NVVC geconstateerd. Dit is vaak te wijten aan een combinatie van factoren, variërend van gebrek aan kennis tot gebrek aan motivatie. Ook is het aanbod van hartrevalidatieprogramma’s in Nederland nog te laag. Met hartrevalidatieprogramma’s worden aantoonbaar goede resultaten geboekt en zorgt zo voor lagere sterfte en het voorkomen van vele onnodige ziekenhuisopnames. Patiënten moeten daar beter over worden geïnformeerd, stelt de NVVC. Een ander verbeterpunt blijkt het tijdstip van het aanbod. De patiënt krijgt een programma aangeboden op een moment dat hij/zij daar nog geen behoefte aan heeft, of er wordt juist te veel zorg tegelijkertijd aangeboden.

Ook een knelpunt is de samenwerking tussen hulpverleners. Doordat er veel hulpverleners betrokken zijn rond de re-integratie en werkhervatting – van bedrijfsarts, arbeidsdeskundige of verzekeringsarts tot arbeidsbegeleiders – komt het hartrevalidatieprogramma soms in de knel.

Bellen naar pacemakers en ICD’s voor controle
Een van de nieuwe mogelijkheden voor de preventie van hart- en vaatziekten is telecardiologie. Hierbij wordt via de telefoon de controle gedaan van pacemakers en ICD´s (defibrillatoren die dienen om levensbedreigende snelle hartritmestoornissen te stoppen). Bovendien is het mogelijk te volgen of deze apparaten hun werk goed doen. Dit scheelt voor een patiënt een aantal bezoeken aan het ziekenhuis. Bovendien kan op deze manier het hart van de patiënt vaker en eenvoudiger in de gaten worden gehouden.

Combinatiepil verlaagt risico op hartaandoening of beroerte
Andere belangrijke ontwikkelingen liggen op het gebied van antistolling, cholesterol en de polypil, ofwel combinatiepil. Deze laatste combineert vier medicijnen tegen hart- en vaatziekten in één pil. Zo bevat de pil een milde bloedverdunner, een cholesterolverlager en twee bloeddrukverlagende middelen. Het grote voordeel voor de patiënt is dat het risico op een hartaandoening of beroerte vermindert. Op dit moment wordt nog onderzoek gedaan naar de bijwerkingen.

Plaats een reactie