Meer gaan bewegen? Ook een elektrische fiets kan helpen

Meer gaan bewegen. We hebben het voornemen bijna allemaal, of zouden het in ieder geval bijna allemaal moeten hebben. We zijn met zijn allen namelijk steeds passiever geworden, brengen onze dagen steeds meer zittend door. Ons werk is meestal niet fysiek zwaar, en wordt zittend gedaan. Onszelf vervoeren doen we ook het liefst zittend, in een auto als het even kan, zodat ook dat nauwelijks energie en moeite kost. En eenmaal thuis zitten we ook het grootste deel van de tijd, nu steeds meer klusjes die moeten gebeuren automatisch gaan, of steeds makkelijker worden. Klink bekend, toch? Om aan voldoende beweging te komen zal je dus iets moeten veranderen, en daar zelf bewust mee bezig zijn. Gaan sporten kan een goed idee zijn, maar niet iedereen heeft daar de tijd, zin of mogelijkheden voor. Meer beweging integreren in je dagelijks leven kan dan makkelijker zijn. Dat doe je door bijvoorbeeld wat vaker ergens heen te lopen of te fietsen. En zeker als het om een beetje aardige afstanden gaat, mag dat fietsen ook best op een elektrische fiets gebeuren.

Je moet nog steeds trappen

Om maar meteen een misverstand uit de weg te helpen: ook op een elektrische fiets moet je nog steeds trappen. Je gaat niet vanzelf vooruit, de motor komt pas in beweging als jij dat ook komt. Bovendien neemt hij het trappen dus niet volledig van je over, maar ondersteunt hij je er slechts bij.

In welke hoeveelheid hij dat doet, dat bepaal je zelf. De meeste e-bikes hebben meerdere standen, die variëren van een klein zetje in de rug, tot een flinke dot gas, bij wijze van spreken. Op jouw elektrische herenfiets kun je dus zonder zelf hard te hoeven trappen een heuvel op, maar je kunt er ook voor kiezen om je slechts lichtjes te laten ondersteunen, en zelf het grootste deel van het werk te doen.

Het is altijd beter dan in de auto stappen

Natuurlijk is jezelf compleet in het zweet werken en keihard trappen ‘beter’ dan de motor van je fiets een deel van het werk op te laten knappen. Een beetje trappen is echter nog altijd beter dan helemaal niet trappen, dan je in je auto zou doen. Een hoop mensen die en e-bike kopen doen dat om langere afstanden te gaan fietsen, of om wat vaker de auto te kunnen laten staan. In beide gevallen ga je er meer door bewegen, en ben je dus in ieder geval beter bezig dan je was. Zeker als je de ondersteuning niet altijd voluit zet zal je ook op je e-bike moeten blijven werken om vooruit te komen, en kom je dus aan meer beweging dan voorheen. Een slimme en laagdrempelige manier om wat minder te zitten, en wat meer te doen, dus.

Plaats een reactie