Meer dan helft vakantiezwembaden levensgevaarlijk

De veiligheid in zwembaden van vakantieresorts en aquaparken is in de helft van de gevallen ver onder de maat. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een internationaal onafhankelijk onderzoek dat in opdracht van The Blue Cap Foundation is uitgevoerd. Het grootste risico vormen de afzuigpunten in de zwembaden: kinderen en volwassenen kunnen daar onder water aan vastgezogen worden, met dramatische gevolgen.

The Blue Cap Foundation is opgericht als nalatenschap van de bijna 13-jarige Willem. Willem werd in de zomer van 2010 op vakantie vacuüm gezogen aan een rooster in het zwembad en verdronk. Hij kon zelfs door drie mensen niet meer worden bevrijd. Dat dit ongeval niet op zichzelf staat, wordt nu duidelijk uit de onderzoeken die The Blue Cap Foundation heeft gedaan. Het blijkt dat al eerder meerdere kinderen en zelfs volwassenen verdronken of ernstig gewond zijn geraakt. In 2008 is een Nederlands meisje in het nieuws geweest van wie de darmen uit haar lichaam zijn gezogen toen zij vastzat aan het rooster van het peuterbadje. Vergelijkbare ongelukken halen echter zelden het nieuws, waardoor de omvang tot op heden voor niemand duidelijk is.

Daarnaast heeft de stichting in de afgelopen maanden onderzoek gedaan in vakantieresorts in Turkije, Griekenland, Egypte, Italië en Frankrijk. Het was niet eenvoudig om resorts te vinden die aan het onderzoek wilden meewerken. Van de resorts die wel hebben meegewerkt, heeft de helft een levensgevaarlijk watercirculatiesysteem. In zowel de Nederlandse wet als in de Europese zwembadnormen staat dat openingen onder de waterspiegel zo moeten zijn uitgevoerd dat het risico op vastzuigen of bekneld raken van zwemmers wordt voorkomen. Uit de eerste resultaten van het onderzoek blijkt echter dat er vaak een behoorlijke zuigkracht op deze openingen staat, soms wel tot het tienvoudige van wat een volwassene kan weerstaan om niet vastgezogen te worden. Dit komt vooral voor bij baden waaraan water wordt onttrokken voor bijvoorbeeld een waterglijbaan. Opvallend is dat veel zwembadbeheerders onwetend zijn over de gevaren, terwijl het probleem vaak met eenvoudige middelen kan worden opgelost.

Chris Geurts van Kessel, voorzitter van The Blue Cap Foundation: ‘De wet- en regelgeving voor inrichting, beheer en onderhoud van zwembaden en aquaparken is redelijk op orde. De naleving en handhaving laat te wensen over. Inmiddels zijn gesprekken gevoerd met ANWB en ANVR. Zij zijn ervan doordrongen dat dit punt voortvarend moet worden opgepakt. Ook reisorganisaties in binnen- en buitenland en reisverzekeraars worden benaderd om zo structureel te gaan werken aan veilige zwembaden. Wij hebben hiervoor in samenwerking met deskundigen een onderzoeksmethode ontwikkeld, zoiets als een APK voor auto’s, om zwembaden te keuren en uiteindelijk te voorzien van een veiligheidscertificaat. Onze droom is dat consumenten in de toekomst bij het boeken van hun vakantie weten welke zwembaden veilig zijn en welke niet. Het logo van The Blue Cap Foundation, de blauwe pet van Willem, moet het symbool van veilige zwembaden worden.’ Op www.thebluecap.com staan tips over hoe men deze zomer veilig kan zwemmen in het zwembad.

Plaats een reactie