Meer dan 125.000 Nederlanders testen Eerste Hulp kennis bij Rode Kruis

Meer dan 125.000 Nederlanders hebben sinds 15 juni 2010 hun kennis van Eerste Hulp getest op de website van het Nederlandse Rode Kruis. De eerste testresultaten laten zien dat slechts 6% alle zeven vragen goed wist te beantwoorden.

Vier weken geleden startte het Rode Kruis een voorlichtingscampagne om Nederlanders Eerste Hulp handelingen bij zeven veel voorkomende ongevallen bij te brengen. De online kennistest op de website van het Rode Kruis vraagt bezoekers wat ze zouden doen bij zeven veel voorkomende ongevallen zoals een brandwond, een verslikking of een botbreuk.

Vandaag volbracht de 125.000ste bezoeker de Eerste Hulp test op de website van het Nederlandse Rode Kruis en werd verrast met een gratis cursus en Eerste Hulp boek van het Rode Kruis. Van de 125.000 deelnemers meldden zich ruim 19.000 Nederlanders na afloop van de test aan voor de gratis Eerste Hulp tips van het Rode Kruis.

Kennis Eerste Hulp onvoldoende
De bedroevende testresultaten van het Rode Kruis werden reeds eerder bevestigd door een onderzoek van Maurice de Hond. Hij deed in opdracht van het Rode Kruis begin juni al onderzoek naar de Eerste Hulp kennis van Nederlanders bij veel voorkomende ongevallen. Het onderzoek liet zien dat mensen vaak wel een globaal idee hebben van wat ze zouden moeten doen, maar dat ze onvoldoende weten wat de beste handelswijze is. Zo bleek dat drie op de vier Nederlanders onvoldoende weet wat te doen bij kleine ongevallen als verslikking, snijwonden en botbreuken.

Cees Breederveld, directeur van het Nederlandse Rode Kruis: ”Dat meer dan 125.000 mensen in vier weken tijd hun kennis van Eerste Hulp bij kleine ongevallen hebben getest, geeft aan dat de behoefte aan toegankelijke informatie over Eerste Hulp enorm is. Dit is voor het Rode Kruis een bevestiging dat mensen wel degelijk meer willen weten van Eerste Hulp, maar dat de uitdaging ligt in het laagdrempelig en toegankelijk maken van deze kennis. Daar zullen wij ons de komende jaren dan ook vol op gaan richten.”

Ook internationaal delft Nederland onderspit
Dat het slecht is gesteld met de Eerste Hulp kennis in Nederland, stelde het Rode Kruis al eerder aan de kaak. In Nederland beschikt slechts één op de 30 personen (3,2%) over aantoonbare Eerste Hulp vaardigheid[1]. Uit onderzoek van het Internationale Rode Kruis in 2009 bleek dit niveau vergelijkbaar met landen als Servië (3%), Kirgizië (1,2 %) en Azerbeidzjan (0,6%) tegenover 80% in landen als Duitsland en Oostenrijk[2].

Ga naar website: www.rodekruis.nl

Plaats een reactie