Meer actie tegen homofobie in Europa

EU lidstaten moeten hun blokkade van de Europese discriminatiewet opgeven. Dit is de oproep van verschillende Europarlementariërs van de parlementaire commissie Burgerlijke vrijheden naar aanleiding van de internationale conferentie die vrijdag 17 mei 2013 gehouden wordt Den Haag op de dag tegen homofobie. De conferentie is een initiatief van de Nederlandse regering.

De resultaten zijn ook bekend gemaakt van het grootste Europa-brede onderzoek naar homofobie onder ruim 90.000 respondenten. Bijna de helft antwoordde in het afgelopen jaar te maken gehad te hebben met discriminatie of geweld als gevolg van hun seksuele geaardheid. Angst, discriminatie en isolatie zijn aan de orde van de dag in deze gemeenschap.

De Hongaarse Europarlementariër Kinga Göncz, die EP president Martin Schulz vervangt op de conferentie, noemt deze resultaten een wake-up call voor alle Europeanen. “Gelijkheid van alle Europeanen is een onderliggende waarde van onze democratie. We kunnen niet tolereren dat miljoenen van onze mede-Europeanen schaamteloos worden gediscrimineerd vanwege hun seksuele geaardheid”.

Het Europees Parlement heeft de Europese lidstaten de afgelopen jaren herhaaldelijk opgeroepen om een Europese richtlijn goed te keuren die het principe van gelijkheid ongeacht sekse, leeftijd, religie, handicap of seksuele voorkeur implementeert. Deze richtlijn ligt al enige jaren op de plank vanwege principiële bezwaren in diverse lidstaten.

Naast Kinga Göncz zullen ook andere europarlementariërs aanwezig zijn op de conferentie, waaronder de Nederlandse D66 politica Sophie in t Veld. Eurocommissaris Reding verzorgt een key note speech.

Plaats een reactie