Medische toponderzoekers geven lezing aan lekenpubliek

De najaarscyclus lezingen van de Medische Publieksacademie van het UMCG gaat op dinsdag 1 oktober 2013 van start. Dit is een reeks lezingen van toponderzoekers en artsen van het UMCG over medische onderwerpen voor een geïnteresseerd lekenpubliek.

Vanaf de introductie van de Medische Publieksacademie zijn de lezingen een groot succes; zonder uitzondering waren alle lezingen met 400 bezoekers uitverkocht. De zes lezingen in dit najaar gaan over staar, Parkinson, kwaliteitsverbetering donororganen, longziekten, kinderen met buikpijn en voedselallergie. Om een zo groot mogelijk publiek te bereiken, werkt het UMCG samen met Dagblad van het Noorden. Inschrijven voor de lezingen is mogelijk via de website van Dagblad van het Noorden.

Toponderzoekers spreken
Gezondheid en ziekte zijn onderwerpen die zeer in de belangstelling staan bij een groot en breed publiek. De belangstelling hiervoor is vooral de laatste jaren sterk gegroeid. Het UMCG slaat met de Medische Publieksacademie een brug tussen het toponderzoek dat er in het UMCG gebeurt en deze publieksinteresse. Toponderzoekers en artsen van het UMCG geven een toelichting op de laatste stand van zaken op het gebied van hun specialisme.

Voor het grote publiek
De lezingen zijn geschikt voor een publiek met een wisselende achtergrond. Medische kennis is niet nodig om de lezingen te kunnen volgen. De sprekers staan er juist om bekend dat zij complexe medische onderwerpen op een duidelijke en begrijpelijke manier uit kunnen leggen. Het UMCG wil via de Medische Publieksacademie een groot publiek informeren over zijn onderzoeksactiviteiten en legt hierover op deze manier ook publiekelijk verantwoording af.

Grote belangstelling
Het UMCG was de eerste medische organisatie in Nederland die op deze schaal een Publieksacademie organiseert. Vanaf het begin was dit een doorslaand succes. Alle gratis toegankelijke lezingen zijn met 400 bezoekers volledig vol. De belangstelling is nog groter; voor enkele lezingen hebben zich bijna 1000 belangstellenden gemeld. Inmiddels is het voorbeeld door verschillende andere ziekenhuizen gevolgd. In de Verenigde Staten komt deze vorm van publieksinformatie meer voor bij de gerenommeerde universiteiten en onderzoeksinstellingen.

Plaats een reactie