In zijn oratie in Leiden “Opleiden in het medisch ambacht” spreekt de nieuwbenoemde hoogleraar medische vervolgopleidingen, Joep Dörr, zijn grote zorgen uit over de voorstellen uit het Regeerakkoord om de opleidingsduur van medisch specialisten met een derde terug te brengen.
Het voorstel is gebaseerd op een Europese richtlijn uit de vorige eeuw. `Onacceptabel en disproportioneel`, oordeelt Dörr. `Geen enkel Europees land hanteert deze minimumduur. Door de duur van onze medische vervolgopleiding te conformeren aan die richtlijn worden we de hekkensluiter van Europa`.
Dörr schenkt in zijn openbare les aandacht aan de recente veranderingen in de opleiding van medisch specialisten in Canada, Denemarken èn Nederland. Verschillende ontwikkelingen dwingen veranderingen af. Het medisch specialisme is een ambacht dat in de opleiding intensieve en herhaalde training vergt. Tegelijkertijd vraagt de patiënt, vragen medisch technologische ontwikkelingen, concentratie van zorg, demografische en epidemiologische veranderingen om een medisch specialist die kan communiceren, samenwerken, processen kan leiden.
In Nederland hebben deze nieuwe eisen en ontwikkelingen geleid tot een ingrijpende herziening van de opleidingen in 2011, mede op verzoek van de overheid. Twee jaar later komt die overheid met twee vergaande ingrepen: een korting op het opleidingsfonds en een ingreep in de duur van de opleiding. Joep Dörr maant in zijn oratie tot bezinning. Nederland beschikt naar internationale standaarden over een uitstekende medisch specialistische zorg. `Ik meen ook te mogen concluderen dat onze medische opleidingen de basis leggen voor deze goede kwaliteit van zorg`, zegt hij. Aanpassingen zijn nodig, maar laten we het goede behouden.