Medisch Spectrum Twente succesvol met nieuwe behandeling borstkasletsel

Medio vorig jaar heeft de afdeling traumatologie van ziekenhuis Medisch Spectrum Twente te Enschede een nieuwe behandeling van levensbedreigende letsels van de borstkas geïntroduceerd. Patiënten die met deze letsels het ziekenhuis binnen komen, worden nu zo snel mogelijk geopereerd.

Titanium plaatjes

Hierbij worden de gebroken ribben met speciale titanium plaatjes hersteld. Dit heeft tot gevolg dat de patiënt snel weer zelfstandig kan ademhalen en daarom maar heel kort aan de beademingsmachine hoeft.

Ademhaling

Eén van de meest essentiële voorwaarden voor het menselijke leven is een goede ademhaling. Deze ademhaling kan door allerlei ziektes belemmerd worden. Een andere belangrijke oorzaak voor ademhalingsproblemen zijn ongevallen.

Omdat ziekenhuis Medisch Spectrum Twente zowel in Nederland als in Duitsland erkend is als traumacentrum, wordt het ziekenhuis jaarlijks diverse keren geconfronteerd met levensbedreigende letsels van de borstkas. Meestal gaat het om een zodanig verbrijzelde borstkas dat het slachtoffer niet meer zelfstandig kan ademhalen.

Gebruikelijk was om deze patiënten onder narcose te brengen en op de intensive care afdeling aan een beademingsmachine aan te sluiten net zolang tot het lichaam voldoende hersteld was om de ribben te laten genezen. Dit duurde vaak heel lang en gaf veel complicaties.

Gemiddeld moesten deze patiënten 25 dagen beademd worden en lagen daarna nog 4 dagen extra op de intensive care. In totaal ver bleven zij 84 dagen in het ziekenhuis.

Nieuwe behandeling borstkasletsel

Sinds ongeveer een jaar is de behandeling van deze levensbedreigende letsels binnen de afdeling traumatologie van het MST geheel veranderd (zie hiervoor). Inmiddels zijn 7 patiënten op de nieuwe wijze behandeld. De resultaten zijn veel belovend.

De beademingsduur is gemiddeld van 25 naar 5 dagen gedaald. De extra opnameduur op de Intensive Care is met 50 % gereduceerd en het totale verblijf in het ziekenhuis is gedaald van gemiddeld 85 naar 21 dagen.

Minder pijnklachten

Traumachirurg Hogeboom van MST merkt op dat de patiënt ‘de grote winnaar’ is van deze nieuwe behandelmethode. Hij ligt, zo zegt hij, korter in het ziekenhuis, hoeft minder lang beademd te worden, herstelt sneller en heeft minder pijnklachten.

Voor het ziekenhuis betekent het dat minder kosten hoeven te worden gemaakt. Zo snijdt het mes aan twee kanten, aldus dr. Hogeboom.

1 gedachte over “Medisch Spectrum Twente succesvol met nieuwe behandeling borstkasletsel”

  1. Na een val vanaf 8 meter hoog, en alle ribben aan de linker zijde meervoudig gebroken, ben ik in het MST geopereerd en behandeld met deze methode. Dat was in mei 2019.
    Nu heb ik weer mijn conditie terug en kan alles weer, wat ik voor het ongeluk ook kon.
    Geen enkele beperking meer. De borstkas voelt alleen nog iets aan of er een elastische band omheen zit. Maar alle bewegingen zijn weer mogelijk. Geweldig! Adem halen, ook bij enorme inspanning, is weer prima.
    Maar in een winkel met detectie poortjes is er steeds alarm.

    Beantwoorden

Plaats een reactie