Medisch Spectrum Twente succesvol met nieuwe behandeling borstkasletsel

0
1570

Medio vorig jaar heeft de afdeling traumatologie van ziekenhuis Medisch Spectrum Twente te Enschede een nieuwe behandeling van levensbedreigende letsels van de borstkas geïntroduceerd. Patiënten die met deze letsels het ziekenhuis binnen komen, worden nu zo snel mogelijk geopereerd.

Hierbij worden de gebroken ribben met speciale titanium plaatjes hersteld. Dit heeft tot gevolg dat de patiënt snel weer zelfstandig kan ademhalen en daarom maar heel kort aan de beademingsmachine hoeft.

Eén van de meest essentiële voorwaarden voor het menselijke leven is een goede ademhaling. Deze ademhaling kan door allerlei ziektes belemmerd worden. Een andere belangrijke oorzaak voor ademhalingsproblemen zijn ongevallen. Omdat ziekenhuis Medisch Spectrum Twente zowel in Nederland als in Duitsland erkend is als traumacentrum, wordt het ziekenhuis jaarlijks diverse keren geconfronteerd met levensbedreigende letsels van de borstkas. Meestal gaat het om een zodanig verbrijzelde borstkas dat het slachtoffer niet meer zelfstandig kan ademhalen. Gebruikelijk was om deze patiënten onder narcose te brengen en op de intensive care afdeling aan een beademingsmachine aan te sluiten net zolang tot het lichaam voldoende hersteld was om de ribben te laten genezen. Dit duurde vaak heel lang en gaf veel complicaties. Gemiddeld moesten deze patiënten 25 dagen beademd worden en lagen daarna nog 4 dagen extra op de intensive care. In totaal ver bleven zij 84 dagen in het ziekenhuis.

Sinds ongeveer een jaar is de behandeling van deze levensbedreigende letsels binnen de afdeling traumatologie van het MST geheel veranderd (zie hiervoor). Inmiddels zijn 7 patiënten op de nieuwe wijze behandeld. De resultaten zijn veel belovend. De beademingsduur is gemiddeld van 25 naar 5 dagen gedaald. De extra opnameduur op de Intensive Care is met 50 % gereduceerd en het totale verblijf in het ziekenhuis is gedaald van gemiddeld 85 naar 21 dagen.

Traumachirurg Hogeboom van MST merkt op dat de patiënt ‘de grote winnaar’ is van deze nieuwe behandelmethode. Hij ligt, zo zegt hij, korter in het ziekenhuis, hoeft minder lang beademd te worden, herstelt sneller en heeft minder pijnklachten. Voor het ziekenhuis betekent het dat minder kosten hoeven te worden gemaakt. Zo snijdt het mes aan twee kanten, aldus dr. Hogeboom.