Met de komst van het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) is er een ware run ontstaan van medisch specialisten en verpleegkundigen die blind willen leren typen. Deze keuze is vaak tweeledig. Enerzijds willen de specialisten efficiënt gebruik kunnen maken van het EPD, anderzijds draagt blind typen bij aan de patiënttevredenheid. Specialisten die blind kunnen typen hebben volledige aandacht voor de patiënt en hoeven zich niet bezig te houden met het vinden van de karakters op het toetsenbord.
Dr. M.C.G. van Praag, dermatoloog in het Sint Franciscus Gasthuis te Rotterdam vertelt:
“Blind kunnen typen is een must door de komst van het Elektronisch Patiënten Dossier in de ziekenhuizen. Ik zag er als een berg tegen op. Ons ziekenhuis bood de typecursus SmartTyping aan voor de medisch specialisten, verpleegkundigen en doktersassistentes. SmartTyping is een training waarbij zelfs senior medisch specialisten blind leren typen in slechts 4 uur klassikale training, gevolgd door een online follow-up traject om snelheid en accuratesse op te bouwen. De klassikale training werd gegeven onder de bezielende leiding van Kees van Rooijen, die op zijn humoristische, originele en onderhoudende wijze er een leuke leerzame avond van maakte. De kracht van deze training lag vooral in de auditief ondersteunde visualisatie- en associatietechnieken. De online oefeningen probeerde ik zoveel mogelijk elke avond te doen gedurende 15-30 minuten. Nuttig was de feedback vanuit het systeem over de geleverde prestatie. Na 6 weken had ik een progressie van ruim 20% ten opzichte van mijn nulmeting met 2 vingers. Ik ben dolblij dat ik deze typecursus heb gevolgd en heb er dagelijks plezier van; echt een aanrader.”
SmartTyping is ontwikkeld door Global Edutainment uit Hillegom. “Eind 2007 hebben wij de ontwikkeling van SmartTyping afgerond” aldus Paul van der Velde, directeur van Global Edutainment. “Wij waren van mening dat blind leren typen gemakkelijker en sneller moest kunnen. Hierop hebben wij onze twintig jaar lange ervaring met breinvriendelijk leren en onze kennis van het brein aangewend om de optimale mix van leerstijlen te creëren. Dit resulteerde in een 4 uur durende training waarin men spelenderwijs blind en met 10 vingers leert typen. Tijdens de training wordt gebruik gemaakt van breinprikkelende hulpmiddelen als muziek, kleuren en afbeeldingen. Hierdoor wordt zowel het logische, analytische en abstracte denkvermogen van de linker hersenhelft, als het beeldend en creatieve vermogen van de rechter hersenhelft geactiveerd. De deelnemers ervaren hierdoor een enorme leerversnelling met onmiddellijke opslag in het lange termijngeheugen. Na 6 weken typen de deelnemers gemiddeld 20% sneller dan voorheen, maar dan blind én met 10 vingers. Zij worden beloond met een officieel SmartTyping certificaat.”
Van der Velde vervolgt: “In eerste instantie was de training bedoeld voor deelnemers uit het zakenleven. Echter nam de training een onverwachte vlucht dankzij de komst van het Elektronisch Patiënten Dossier in de zorg. We moesten snel nieuwe trainers opleiden om aan de vraag om blind te leren typen te kunnen voldoen. Inmiddels hebben we reeds vele honderden specialisten in diverse ziekenhuizen en zorginstellingen mogen trainen in SmartTyping.”
Enige nuance is wel op haar plaats. In 4 uren leer je natuurlijk niet blind typen tegen een prijs van EUR 425,00. Na de basis geleerd te hebben in 4 uren, zijn er nog vele uren nodig om de bewegingsbanen te automatiseren.
Een goede typecursus is de online typecursus TICKEN.NL, die interactief is. Het heeft een unieke aanpak, waardoor je echt leert blind typen. De prijs is ook interessant: 69,95 euro.
Er zijn gratis proeflessen ter beoordeling.
Geachte lezers,
Interessant om te weten is dat de heer Martin Beijer directeur/eigenaar is van ticken.nl.