Medicijnpatenten ‘lonen’ en voedingssupplementen niet

De kosten van de gezondheidszorg rijzen de pan uit omdat haar structuur medicijngebruik stimuleert. Toepassing van voeding en voedingssupplementen wordt er volledig door ontmoedigd. Deze gemiste kans staat centraal in het nieuwe nummer van het tijdschrift ORTHO, dat disndag 4 september 2012 verschijnt.

De orthomoleculaire geneeskunde is volledig gebaseerd op natuurwetenschappelijk onderzoek. En toch wordt ze naar het ‘rijk der alternatieven’ verbannen. Volg de geldstroom en het wordt duidelijk waaróm. De farmaceutische industrie spint al decennialang garen bij het feit dat medicijnen zijn te patenteren, terwijl dit niet geldt voor voedingssupplementen.

De discussie rond de ziekte van Pompe heeft dit opnieuw pijnlijk duidelijk gemaakt. Moeten de ongeveer honderd pompe-patiënten in Nederland medicijnen krijgen voor jaarlijks zo’n 30 miljoen euro? We kunnen ze niet in de kou laten staan. Maar waarom wordt bij dit soort stofwisselingsziekten niets met voeding en voedingssupplementen gedaan?

In het coverartikel van de nieuwe ORTHO wordt duidelijk dat de mogelijkheden hiermee niet hoeven onder te doen voor een dure gentherapie of het toedienen van ‘weesgeneesmiddelen’. Hoe het mechanisme van zo’n stofwisselingsziekte in het lichaam werkt, is exact bekend. Oók de werking van voedingsstoffen. Desondanks vindt nauwelijks onderzoek plaats naar de orthomoleculaire mogelijkheden. Eenvoudigweg omdat dergelijk onderzoek niet ‘loont’.

Meer informatie
ORTHO – Orthomoleculair Magazine, Tweemaandelijks wetenschappelijk magazine over voeding & supplementen.

Plaats een reactie