Mediation in de gezondheidszorg

Het nieuwste boek in de kennisboekenreeks van VvAA: ‘Mediation in de gezondheidszorg – Verhalen uit de praktijk’ is dinsdag 1 mei 2012 verschenen. Aan de hand van veertien verhalen over mediation bij zorgprofessionals, geeft het boek voor het eerst inzicht in conflicten in de gezondheidszorg.

De cases gaan over arbeidsconflicten, geschillen binnen maatschappen in de patiëntenzorg en problemen in de privésfeer. Auteur Birgitte van den Heuvel-Stoop en hoofddirecteur VvAA Herman van Hemsbergen overhandigden vrijdag 27 april 2012 het eerste exemplaar aan VVD-Tweede Kamerlid Ard van der Steur.

Wetsvoorstel mediation
VVD-Tweede Kamerlid Ard van der Steur, die in 2011 een wetsvoorstel indiende om mediation wettelijk te verankeren, schreef het voorwoord. Hierin roept hij zorgprofessionals op om mediation onderdeel van hun beleid te maken. “Juist de gezondheidszorg, waar de invloed van kostenbeheersing en intermenselijke relaties zo bepalend zijn voor het waarborgen van de kwaliteit en continuïteit van betaalbare zorgverlening, heeft baat bij de voordelen van mediation.”

Logische stap VvAA mediation
Het boek past in de verdere ontwikkeling van VvAA mediation. In juli 2009 introduceerde VvAA als eerste dienstverlener mediation specifiek gericht op de gezondheidszorg. VvAA mediation biedt professionals in de zorg onafhankelijke en oplossingsgerichte begeleiding en bemiddeling biedt bij conflictsituaties. Birgitte van den Heuvel-Stoop: “Conflicten of problemen in de zorg zijn vaak complex; er is immers altijd een link met het persoonlijk welzijn van mensen. Daardoor hebben geschillen vrijwel altijd een directe of indirecte invloed op de kwaliteit en/of continuïteit van de zorgverlening. Daarnaast is de medische wereld klein en zijn namen en reputaties zeer waardevol maar dus ook kwetsbaar. De snelle en bevredigende oplossing voor alle betrokken partijen waar mediation op doelt, zorgt dat nadelige gevolgen op al die fronten zoveel mogelijk worden beperkt en dat kosten worden bespaard.”

Mediation nog geen gemeengoed
Van den Heuvel-Stoop, NMI registermediator bij VvAA mediation, schreef het boek omdat uit haar ervaringen met het adviseren en begeleiden van maatschappen en vakgroepen bleek dat mediation nog geen gemeengoed is in de gezondheidszorg. Een bijzonder gegeven omdat mediation erop gericht is om sneller, goedkoper en met behoud van de relatie tot een bevredigende uitkomst te komen voor de betrokken partijen. Naast een forse kostenbesparing wordt daarmee ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de kwaliteit en continuïteit van de zorgverlening.

‘Mediation in de gezondheidszorg – Verhalen uit de praktijk’ is kosteloos te bestellen via mediation@vvaa.nl en te downloaden via www.vvaa.nl/mediation.

Plaats een reactie