Sinds vorige week vinden in Meander Medisch Centrum operaties plaats met behulp van een Da Vinci-operatierobot. Op maandag 7 maart 2011 verrichtte chirurg prof. dr. Broeders de eerste chirurgische ingreep met behulp van de operatierobot. Op 8 maart volgden urologen dr. Kooistra en Dom en weer een dag later gynaecologen dr. Schraffordt Koops en Lenters. Ook chirurg mw. dr. Consten zal met de robot gaan opereren. Alle medisch specialisten worden ondersteund door een team van operatieassistenten en anesthesiemedewerkers dat speciaal is opgeleid om met deze operatierobot te werken.
Deze start staat symbool voor de goede samenwerking tussen chirurgie, gynaecologie en urologie. Genoemde specialismen hebben in 2008 de handen ineen geslagen en een gezamenlijk plan ontwikkeld om de komst van deze hoogtechnologische robot in Meander Medisch Centrum mogelijk maken. Meander investeert niet alleen in de bouw van een nieuw ziekenhuis, maar ook in medische technologie op de huidige locaties, zodat het ook vandaag de dag zijn status als topklinisch opleidingsziekenhuis kan blijven waarmaken. Meander is het elfde ziekenhuis in Nederland dat over een operatierobot beschikt, maar het enige ziekenhuis in Nederland waar deze technologie door drie specialismen tegelijk wordt ingevoerd. Meander verankert hiermee zijn toppositie op het gebied van endoscopische chirurgie. Ook zorgverzekeraar AGIS/Achmea is overtuigd van de meerwaarde van deze robot en heeft het ziekenhuis ondersteund in de aanschaf ervan.
Voorbereiding
Aan de start op 7 maart ging een grondige voorbereiding vooraf, waarin scholing en training een belangrijke rol speelden. De komst van de robot heeft invloed op diverse afdelingen zoals Techniek, Automatisering en de afdeling waar medische instrumenten worden gesteriliseerd.
Logisch vervolg
De komst van de robot wordt gezien als een logische volgende stap in de minimaal-invasieve chirurgie. Bij robotchirurgie werkt de operateur vanachter een console, ziet het uitvergrote operatiegebied driedimensionaal en bedient de vier armen van de robot. Het team staat aan tafel, inclusief een tweede operateur. Dit levert een uiterst nauwkeurige manier van werken op bij complexere operaties. De techniek is uitermate geschikt bij operaties in de buikholte, waaronder prostaatverwijdering, verzakkingen, maag- en slokdarmoperaties en baarmoederoperaties.