Meander biedt (ex-)kankerpatiënten revalidatie op maat

0
675

Meander Medisch Centrum wil mensen met kanker de best mogelijke zorg bieden. Ook na hun behandeling. Omdat veel patiënten klachten houden als vermoeidheid, conditievermindering, angst en onzekerheid, biedt de afdeling Revalidatiegeneeskunde van Meander revalidatieprogramma’s op maat.

Sinds 1 januari kunnen alle patiënten die in Meander worden behandeld voor kanker een gesprek met de revalidatiearts krijgen. Meander loopt hierbij vooruit op de landelijke richtlijn ‘Oncologische revalidatie’ van de Vereniging voor Integrale Kankercentra (VIKC) die in 2010 gereed is.

Revalidatiearts Jan-Paul van den Berg: “Kanker is een ingrijpende ziekte. De gevolgen van de ziekte en behandelingen kunnen patiënten in hun dagelijks functioneren aanzienlijk beperken. Wij vinden het daarom belangrijk dat patiënten na hun behandeling de juiste nazorg krijgen. Alle patiënten die in Meander worden behandeld voor kanker krijgen dit nu standaard aangeboden. Het revalidatiepro-gramma is erop gericht om problemen op lichamelijk, psychisch en sociaal vlak te voorkomen of te verminderen. Samen met de patiënt bespreken we welke vorm van revalidatie het meest geschikt is. Zo kan de behandeling meer gericht zijn op bewegen, op psychosociale begeleiding of een combinatie van beide.”

Individueel of in een groep
Patiënten kunnen therapieën zowel individueel als in groepsverband volgen, op locatie Amersfoort Elisabeth en in Baarn. Bij de behandeling worden diverse deskundige behandelaars ingezet: medisch maatschappelijk werkers, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, medisch psychologen en geestelijk ver-zorgers. Advies en begeleiding bij het omgaan met de ziekte, herstel en conditieverbetering staan in de behandeling centraal. Indien gewenst wordt ook de partner bij de behandeling betrokken.

Mensen die geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden van oncologische revalidatie in Meander kunnen contact opnemen met de afdeling Revalidatiegeneeskunde van Meander, via telefoonnummer 033 – 850 5050.