MDL-arts Kolkman van MST benoemd tot bijzonder hoogleraar in het UMCG

Dr. J.J. Kolkman is per 1 september 2011 benoemd tot bijzonder hoogleraar in de Maag-, darm- en leverziekten, i.h.b. de ischemische aandoeningen van het maag-darmkanaal, bij de Faculteit Medische Wetenschappen t.b.v. het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Prof. dr. J.J. Kolkman zal zijn wetenschappelijke werk en onderwijs in het UMCG richten op de vroegdiagnostiek, behandeling en epidemiologie van ischemische aandoeningen van het maag-darmkanaal (darmfalen). Zijn specifieke expertise op dit gebied zal de samenwerking van het UMCG met ziekenhuis Medisch Spectrum Twente te Enschede doen versterken.

Jeroen Kolkman (Haarlem, 1960) studeerde geneeskunde aan de VU in Amsterdam en volgde de opleidingen interne geneeskunde en gastroenterologie in hetzelfde ziekenhuis. Sinds 1996 werkt Kolkman als maag-darm-leverarts in Medisch Spectrum Twente. In 1997 promoveerde hij tot doctor in de geneeskunde aan de VU op het proefschrift getiteld “Gastric PCO2 tonometry; methodology and clinical potential for detection of ischemia.”

Hij is mede-oprichter van de werkgroep maagdarmischemie. Hierin wordt samen met de vaatchirurgie en de interventieradiologie uit MST sinds 1997 patienten met verdenking doorbloedingsstoornissen van het maagdarmkanaal behandeld. De werkgroep heeft een landelijke verwijsfunctie voor diagnostiek en behandeling. Er worden in Enschede 200-250 patienten per jaar uit geheel Nederland gezien voor deze aandoening. Daarnaast zijn er twee proefschriften naar de waarde van de diagnostiek in MST voltooid onder zijn leiding.

De Raad van Bestuur en het Medisch Staf Bestuur van Medisch Spectrum Twente zijn bijzonder verheugd met de benoeming van dr. Kolkman. Zij beschouwen dit als een bekroning op het vele en meerjarige werk dat Kolkman verricht op het gebied van de ischemische aandoeningen. Zij wensen hem veel succes toe in zijn hoogleraarschap.

Plaats een reactie