MCA opnieuw geslaagd als topklinisch opleidingsziekenhuis

Het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) verdient de topklinische status. Dat blijkt uit het oordeel van de vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). Een afvaardiging bezocht het ziekenhuis eind mei en maakte deze week bekend dat het MCA de test glansrijk heeft doorstaan. Voorzitter Harry Luik van de raad van bestuur: ,,Daar zijn we trots op.”

Het MCA levert hooggespecialiseerde zorg, het is een high cure ziekenhuis dat veel meer dan de basiszorg levert. Ook volgen vele jonge talenten hun opleiding in het MCA tot verpleegkundige, arts of een ander (para)medisch beroep. Jaarlijks leidt het MCA een kleine honderd arts-assistenten en een kleine driehonderd co-assistenten op. Nieuwkomers krijgen in het MCA de kans het vak in de vingers te krijgen. Anderzijds zijn daardoor kennis en nieuwe inzichten snel beschikbaar op de werkvloer van het MCA. Dat draagt bij aan de topklinische status.

Luik ziet het MCA als een dynamisch ziekenhuis met een hoog ambitieniveau, voortdurend op zoek naar kwaliteitsverbetering. Opleiden is een van de belangrijkste peilers. ,,Onze kennis en ervaring delen we bovendien graag met andere ambitieuze zorgprofessionals.” De STZ-afvaardiging deelt die mening en toonde zich tijdens het bezoek eind mei al zeer enthousiast over het niveau van het Alkmaarse ziekenhuis.

De STZ bekijkt iedere vijf jaar of de ziekenhuizen die zijn aangesloten bij de vereniging nog steeds een de eisen voor een topklinisch opleidingsziekenhuis voldoen. In de lijst van criteria staat ook de verplichte aanwezigheid van een leerhuis. In het MCA is dat Foreest Medical School, dat aan het kennisniveau van studenten, arts-assistenten en verpleegkundigen bouwt. Wekelijks houdt Foreest Medical School de ‘MCA leerdag’, discipline-overstijgend onderwijs en regelmatig zijn er lezingen.

Het MCA heeft een wetenschapsbureau dat onderdeel is van Foreest Medical School. Onderzoekers worden ieder jaar uitgedaagd mee te dingen naar de Pieter van Foreestwetenschapsprijzen. Ook wil het MCA die kiem leggen bij de jeugd: ieder jaar wordt het Foreest Juniorsymposium gehouden voor de leerlingen van groep acht van de Alkmaarse basisscholen.

Plaats een reactie