Matige bierconsumptie verlaagt ook het risico op hart- en vaatziekten

Uit een recente meta-analyse van Italiaanse onderzoekers van de Catholic University in Campobasso(1) blijkt dat óók een matige consumptie van bier het risico op hart- en vaatziekten kan reduceren. Uit eerdere studies is al bekend dat matige wijnconsumptie een gunstig effect heeft op hart- en bloedvaten. Nu is een soortgelijk effect gevonden bij matige bierconsumptie. Op grond van alle wetenschappelijke studies die hier tot op heden naar zijn verricht, concluderen de Italiaanse onderzoekers namelijk dat er ook bij bierdrinkers een vergelijkbare J-vormige relatie is: matige drinkers hebben een lager risico op hart- en vaatziekten dan niet drinkers en zware drinkers.

Volgens één van de Italiaanse onderzoekers, Professor Giovanni de Gaetano zijn deze uitkomsten uniek: “Vooralsnog hebben bevolkingsstudies vooral gekeken naar alcoholconsumptie in het algemeen en niet naar drankspecifieke effecten. In ons onderzoek hebben we onderscheid gemaakt in het type alcoholhoudende drank. Daaruit blijkt duidelijk dat bier en wijn hetzelfde gezondheidseffect hebben, mits met mate gedronken uiteraard.”

Cees-Jan Adema, directeur Nederlandse Brouwers: “De onderzoeksresultaten zijn helder. Veel mensen denken dat alleen matige wijnconsumptie een gunstig effect heeft op de gezondheid van hart- en bloedvaten. Wetenschappelijk onderzoek toont wederom aan dat ook een matige bierconsumptie prima past binnen een gezonde leefstijl. Goed nieuws voor de verantwoorde biergenieter.”

(1) Bron: Constanzo S. et al. Wine, beer or spirit drinking in relation to fatal and non-fatal cardiovascular events: a meta-analysis. Eur. J. Epidemiology. Epub ahead of print 11 nov 2011