Matig alcohol drinken? Hoeveel is dat dan?

Het onderwerp ‘alcohol en gezondheid’ is afgelopen tijd frequent in het nieuws. Reden te meer om de wetenschappelijke feiten op een rij te zetten.

Herfst - uw drankje komt er aan

Matige en regelmatige alcoholconsumptie heeft ‘overall’ een positief effect op de gezondheid van de meeste volwassenen. Dit blijkt uit de resultaten van ruim 30 jaar wetenschappelijk onderzoek die de Stichting Alcohol Research (SAR) presenteert.

(Regel)matig
Veel mensen zullen de komende feestdagen weer volop genieten van lekker eten en alcoholhoudende dranken. Ook tijdens de feestdagen geldt: Geniet, maar drink met mate. Alcohol is toch goed voor hart- en bloedvaten? Inderdaad, Maar matig drinken heeft ook risico’s en te veel alcohol is schadelijk.

Wanneer je al deze voor- en nadelen op een rij zet blijken de effecten van matig drinken voor de meeste volwassenen positief uit te vallen. Het grootste gezondheidsvoordeel wordt bereikt bij matig én regelmatig drinken. Opsparen van je ‘quotum’ tot eerste Kerstdag of oudejaarsavond is dus niet verstandig.

Onder ‘matig’ verstaat de Nederlandse Gezondheidsraad voor hen die alcohol drinken: maximaal één glas per dag voor volwassen vrouwen en maximaal twee glazen per dag voor volwassen mannen.

Voor- en nadelen van matig drinken
In vele onderzoeken is aangetoond dat mensen die regelmatig een matige hoeveelheid alcoholhoudende drank consumeren, 20-30% minder kans hebben om te overlijden aan hart- en vaatziekten dan geheelonthouders en zware drinkers. Ook is het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 met 30% verlaagd en hebben zij minder kans op bepaalde vormen van dementie.

Aan de andere kant stijgt bij vrouwen die dagelijks één glas alcoholhoudende drank drinken het risico om borstkanker te krijgen van 8,8% naar 9,5%, een stijging van 8%. En alhoewel kanker in de mondholte, keel en slokdarm weinig voorkomt, verhoogt matige alcoholconsumptie dit risico ook enigszins. Meestal gaat het hierbij om mensen die niet alleen drinken maar ook roken.

Weloverwogen keuze
De belangrijkste resultaten van meer dan 30 jaar wetenschappelijk onderzoek zijn door de Stichting Alcohol Research (SAR) samengebracht in een folder voor gezondheidsprofessionals.

Folder: Matige alcohol consumptie, positief voor gezondheid

Willy Gilbert, diëtist in Dordrecht en voorzitter van de Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN), vindt het een goed idee om juist rond de feestdagen aandacht te besteden aan alcohol. “Het is nuttig om de gezondheidsaspecten in het juiste perspectief te plaatsen. Er heersen misverstanden over alcoholconsumptie, bijvoorbeeld over het type drank. Of je wijn, bier of gedistilleerd drinkt maakt niet uit, als je maar niet te veel drinkt. Ieder standaard glas bevat evenveel alcohol en ook ongeveer evenveel calorieën. Door het bespreekbaar te maken en informatie te geven, kunnen mensen een overwogen keuze maken”.

Wil je meer gezondheidsnieuws ontvangen, dan kun je natuurlijk ook fan worden van de Facebook pagina van de Gezondheidskrant.

Plaats een reactie