Masterclass biedt praktische hulp bij methodologische vraagstukken

Wat voor moeilijkheden op methodologisch gebied komen onderzoekers binnen het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO) tegen? En hoe kunnen zij daarmee het beste omgaan? Daarover ging de masterclass die dinsdag 1 februari 2011 plaatsvond in Utrecht. Zo’n vijftig onderzoekers en projectleiders van alle acht NPO netwerken hebben de masterclass bezocht.

Minimale Data Set (MDS)
Alle netwerken binnen het NPO werken met de landelijke Minimale Data Set (MDS), zodat resultaten met elkaar vergeleken kunnen worden. Het werken met deze MDS was dan ook het hoofdthema van de dag. Stephanie Studenski, hoogleraar geriatrie aan de University of Pittsburgh, verzorgde de plenaire sessie. Zij vertelde onder andere tegen welke methodologische problemen zij ooit is aangelopen en hoe ze die heeft opgelost.

Praktische workshops
De deelnemers konden vervolgens twee workshops volgen over lastige issues rondom de MDS. In de eerste workshop, over missing data, zijn de handvatten die de statistiek biedt voor missing data besproken. Tijdens de tweede workshop over mantelzorg werden veel praktische tips uitgewisseld over de identificatie van de mantelzorgers (wie is dat bij welke cliënt?).

Van elkaar leren
“Het was een hele interessante dag”, vertelt Baars. “De aanwezigen kregen wetenschappelijke inzichten, maar tegelijkertijd ook nuttige, praktische instrumenten om mee aan de slag te gaan. Daarnaast was er genoeg ruimte om kennis te maken met anderen. Ook belangrijk, want projecten lijken soms best wel op elkaar. De sfeer was dan ook heel positief, want iedereen vond het leuk om op deze manier van elkaar te leren.”

Meer informatie
Het Nationaal Programma Ouderenzorg is een programma van ZonMw, in samenwerking met de NFU. Opdrachtgever is het ministerie van VWS.

Plaats een reactie