Masterclass 10 Jaar Global War on Terror

Tien jaar na de aanslagen op het WTC in New York en de oorlogsverklaring van president George Bush maakt Oxfam Novib de balans op – wat voor invloed heeft de Global War on Terror gehad op de mensenrechten en op het werk van organisaties zoals Oxfam Novib.

Farah Karimi, algemeen directeur Oxfam Novib opent de masterclass. “Door de wereldwijde oorlog tegen het terrorisme zijn de mensenrechten in de wereld zwaar onder druk komen te staan. Al in 2009 stelde de Oxfam-partner International Commission of Jurists, dat veel overheden maatregelen nemen die de kern van het mensenrechtensysteem aantasten. Wij maken ons daar ernstige zorgen over,” aldus Karimi.

De belangrijkste spreker tijdens de masterclass is de Sudanese journalist en cameraman Sami Elhaj. Hij zat ruim zes jaar vast zonder aanklacht of proces in Guantanamo Bay. Elhaj was en is werkzaam voor de nieuwszender Al Jazeera en werd op 15 december 2001 in Pakistan opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij terroristische activiteiten. Elhaj werkt inmiddels als hoofd van de mensenrechten afdeling van Al Jazeerah. Het verhaal van Sami Elhaj is te zien in de documentaire ‘ Prisoner 345’, te bekijken op http://www.prisoner345.net/. Elhaj heeft via twee mensenrechtenorganisaties een aanklacht ingediend tegen oud-president Bush wegens marteling.

Oxfam Novib organiseert op donderdagmiddag 8 september, i.s.m. het Humanity House in Den Haag, de masterclass Ten Years After: Changing Perspectives on a Post-9/11 World over de gevolgen van 10 jaar oorlog tegen het terrorisme (‘Global War on Terror’). Met een divers gezelschap sprekers wordt teruggeblikt en vooruitgekeken op de invloed die deze ‘oorlog’ wereldwijd heeft. Zo stelt hoogleraar internationaal recht Geert-Jan Knoops de impact op de internationale rechtsorde aan de orde, spreekt Joris Thijssen, campagnedirecteur van Greenpeace, over de gevolgen voor zijn organisatie en vertelt HIRDA-directeur Fatumo Farah over de invloed van de oorlog tegen het terrorisme op ontwikkelingshulp in Somalië. Moderator van de masterclass is Marcia Luyten, journalist en publicist voor onder meer Vrij Nederland en het NRC.

Verder maakt opinieonderzoeker Maurice de Hond de resultaten bekend van zijn jaarlijkse 9/11 opiniepoll. Hoe is het 10 jaar na de aanslagen gesteld met het veiligheidsgevoel van de Nederlander. De dood van Bin Laden lijkt Nederlanders niet het gevoel te geven dat de strijd tegen het terrorisme gestreden is. De Hond presenteert zijn resultaten exclusief tijdens de masterclass.

De masterclass vindt plaats op donderdagmiddag 8 september van 13.30 tot 17.30, in het Humanity House, Prinsegracht 8 in Den Haag. Sami Elhaj is beschikbaar voor interviews op 8 september. Meer informatie en het programma zijn te vinden op: www.facebook.com/OxfamNovibxMasterclass. Op deze website is de masterclass ook live te volgen.

Plaats een reactie