Massale striptease bij Nike Amsterdam tegen watervervuiling

Een massale striptease vond zaterdag 23 juli 2011 plaats bij de winkel van Nike in de Amsterdamse Kalverstraat. Tientallen vrijwilligers van Greenpeace trekken op de beat van opzwepende muziek hun kleren uit, om hun onvrede te tonen over de vervuiling van Chinese rivieren voor de productie van kleding.

Klokslag 11.00 uur gingen wereldwijd in 11 landen en 32 steden, waaronder Parijs, Beijing en Buenos Aires, mensen uit de kleren voor winkels van Nike en Adidas. De milieuorganisatie zet met deze actie meteen een nieuw wereldreord neer.

Nike, Adidas en andere grote merken laten hun kleding produceren door Chinese textielfabrikanten die giftige stoffen in het water lozen, zo toonde Greenpeace onlangs aan. Vorige week vrijdag vond een actie plaats bij het Europese hoofdkantoor van Nike in Hilversum. Nike verklaarde zich toen eindelijk bereid tot een gesprek, maar heeft nog geen stappen gezet om de vervuiling een halt toe te roepen.

‘Nike heeft een van de meest bekende en inspirerende slogans. Wij roepen het sportmerk op om die ‘just do it’-mentaliteit ook los te laten op de nijpende watercrisis in het Verre Oosten’, stelt Pavel Klinckhamers, campagneleider giftige stoffen bij Greenpeace. ‘Miljoenen mensen zijn voor hun drinkwater afhankelijk van de rivieren waarin kledingfabrikanten hun gifstoffen dumpen. Het kan niet zo zijn dat de productie van onze schoenen en trainingsjasjes de gezondheid van mensen in China in gevaar brengt.’

Plaats een reactie