Martini Ziekenhuis lanceert nieuwe jubileumverhalen

Het Martini Ziekenhuis bestaat 25 jaar en viert dat dit jaar met allerlei activiteiten. Medewerkers, patiënten en hun naasten hebben in de afgelopen 25 jaar samen namelijk veel beleefd. Door het delen van hun verhalen staat het ziekenhuis hier bij stil.

Het ziekenhuis lanceert dinsdag 2 augustus 2016 op de jubileumsite samenvoordebestezorg.nl en in de publieke ruimten in het ziekenhuis een nieuwe reeks persoonlijke verhalen van onder andere patiënten en medewerkers.

Jubileumjaar Martini Ziekenhuis

Verhalen van patiënten, medewerkers, bezoekers en relaties vormen de rode draad tijdens het jubileumjaar van het Martini Ziekenhuis. Verhalen over emoties en tegenstellingen als verdriet en blijdschap, spanning en opluchting, balans en drukte. Want nergens anders komen zoveel verhalen bij elkaar als in een ziekenhuis. Samen met de al eerder gepubliceerde verhalen zijn er nu dertien persoonlijke verhalen te lezen op de site. Daarnaast publiceert het ziekenhuis vandaag twaalf bijzondere feiten & cijfers die met het ziekenhuis te maken hebben. Het geheel van verhalen en feiten & cijfers vormt een reeks van 25 verhalen, te lezen op de speciale jubileumsite samenvoordebestezorg.nl, via Facebook en Twitter en in de publieke ruimten van het ziekenhuis.

Onverwacht zélf patiënt

Drie jaar lang ging Joop Kock met zijn vrouw naar het Martini Ziekenhuis. Zij had nierproblemen en moest met grote regelmaat aan de dialyse om haar bloed schoon te maken. Totdat zijn vrouw tijdens de dialyse overleed aan een hartstilstand. Nu ligt de 84-jarige zélf drie keer per week aan het dialyseapparaat. Een fikse tegenvaller. “Het is heel belastend en ik heb als ik thuiskom weinig energie over. Ik moet altijd weer een dag bijkomen. Maar ik kom uit een heel sterk geslacht. Mijn ouders zijn 93 en 94 jaar geworden. En hun broers en zussen zijn ook tussen 90 en 100 geworden. De vooruitzichten zijn dus lang niet slecht.” vertelt hij. Vandaag onthulde hij samen met zijn dochter het bord waarop zijn verhaal en foto staan afgebeeld.

Twaalf bijzondere feiten & cijfers

Op de jubileumsite staan ook de twaalf bijzondere feiten & cijfers die te maken hebben met het Martini Ziekenhuis. Zo is hier te lezen hoeveel boterhammen jaarlijks uitgegeven worden aan patiënten, het aantal Groningers dat jaarlijks in het Martini Ziekenhuis wordt geboren en het aantal vrijwilligers dat zich dagelijks inzet voor het ziekenhuis.

Jubileumactiviteiten

Naast het delen van verhalen organiseert het Martini Ziekenhuis ook diverse activiteiten tijdens het jubileumjaar. Zo was er in maart een Open Dag en organiseerde het ziekenhuis succesvolle publiekslezingen over de huid-op-huid keizersnede, het FODMAP-dieet en over bewegen. De komende publiekslezingen staan in het teken van prostaatkanker, brandwonden en allergie bij kinderen. Informatie over de data en de inhoud van het programma is te vinden op samenvoordebestezorg.nl. Ook organiseert het ziekenhuis voor zorgverleners in de regio een symposium ‘Het geheim van Samen voor de beste zorg’ op vrijdag 28 oktober in MartiniPlaza. Diverse bedrijven en organisaties uit de regio voelen zich met het Martini Ziekenhuis verbonden en dragen bij in de kosten van het jubileum.

Over het ontstaan van het Martini Ziekenhuis

In de negentiende eeuw maakten het protestantse en het rooms-katholieke deel van de Groningse bevolking zich sterk voor een eigen ziekenhuis. Vanuit het Asyl voor zieken en zwakken en Het Liefde Gesticht ontstaan rond 1900 het Diakonessenhuis en het Rooms Katholiek Ziekenhuis. Het geld daarvoor wordt bijeen gebracht door het welgestelde deel van de bevolking. Beide ziekenhuizen bieden brede basiszorg voor patiënten uit stad en ommeland. De eerste decennia houden de medisch specialisten als vrijgevestigd ondernemer praktijk buiten het ziekenhuis. Gaandeweg integreren zij in de ziekenhuisorganisatie. Daar werken ze nauw samen met de diaconessen en nonnen die met grote toewijding hun patiënten verplegen én de bedrijfsvoering op orde houden.

Door de jaren heen professionaliseren de ziekenhuizen, ook door hun inzet en aandacht voor opleiding en onderzoek. De toenemende kennis over complexe ziektebeelden vraagt bovendien om meer samenwerking. In de jaren zestig zien we maatschappen ontstaan en is multidisciplinair overleg vanzelfsprekend geworden. Ook over de muren van de ziekenhuizen heen zoekt men toenadering. Het ‘Diak’ en ‘RKZ’ realiseren zich dat de medische en technologische vooruitgang vraagt om een fusie. Alleen dan kunnen zij uitstekende zorg blijven leveren. De fusie resulteert in 1991 in het Martini Ziekenhuis. In 2016 is dat precies 25 jaar geleden.

Plaats een reactie