Martin Pistorius zat gevangen in zijn eigen lichaam

Eens in de zoveel tijd lees je een boek dat zó indrukwekkend is dat je het in één ruk wilt uitlezen. Ghost Boy van de Zuid-Afrikaanse Martin Pistorius is zo’n boek. Het beschrijft het ongelofelijke verhaal van een jongen die op zijn twaalfde gevangen raakt in zijn eigen lichaam door het zogenaamde locked-in syndroom.

Twaalf jaar
Het zal twaalf jaar duren voordat zijn toestand verandert. In die tijd is hij totaal verlamd, maar geestelijk is hij helemaal in orde, en hij hoort en ziet alles. In Ghost Boy beschrijft Martin Pistorius hoe hij deze periode heeft ervaren, en hoe hij uiteindelijk ontwaakt door de kracht van liefde van de mensen om hem heen.

Van kerngezond naar doodziek
Het verhaal van Martin Pistorius begint met een onverklaarbare griep. Hij krijgt keelpijn, stopt met eten, kan alleen nog maar slapen en mijdt contact met anderen. Binnen anderhalf jaar zit hij volkomen hulpeloos in een rolstoel en is niet meer in staat om te communiceren.

Artsen vertellen zijn ouders dat hij het cognitieve niveau van een pasgeborene heeft en binnen twee jaar zal overlijden. Zijn ouders doen er alles aan om hem zo goed mogelijk te verzorgen, maar de combinatie van de zorg voor Martin met hun baan en twee andere kinderen wordt onhoudbaar. Martin wordt in een instelling voor ernstig gehandicapte kinderen geplaatst.

Interview met Martin Pistorius bij NBC News

Liefde en hoop overwinnen alles
Op hartverscheurende wijze beschrijft Pistorius hoe graag hij zijn ouders en broer en zus wil laten weten dat hij ze hoort, dat hij van ze houdt, hoe fijn hij het vindt dat ze hem iedere avond ophalen. Hoe hulpverleners op neerbuigende toon over hem praten. Hoe hij zich wil verzetten tegen de soms hardhandige manier van verzorgen. Maar het lukt hem niet. Pas na een aantal jaren komt een therapeute in zijn leven die hem liefdevol verzorgt en die ziet dat Martin reageert op prikkels. Dankzij haar volhardendheid, hoop en liefde ontsnapt Martin Pistorius uiteindelijk uit zijn lichamelijke gevangenis.

Bezoek aan Nederland
Martin Pistorius (1975) zit in een rolstoel en communiceert met een speciale computer waarmee hij antwoorden geeft door ze in te typen en een stem ze vervolgens uitspreekt. Hij is getrouwd, woont in Engeland en is webdesigner. Zijn vrouw Joanna zal Martin vergezellen naar Nederland, eind mei of begin juni: de precieze datum wordt nog bepaald.

Boekgegevens
Titel: Ghost Boy
Auteur: Martin Pistorius
ISBN: 9789021559896
Aantal pagina’s: 256, inclusief fotokatern
Prijs: € 17,99
Verschijning: eind mei 2015
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers

Plaats een reactie