Mario Stouwie is de knapste kop van Nederland 2011

Mario Stouwie uit Leek mag zich een jaar lang de knapste kop van Nederland noemen: hij heeft de Nationale Wetenschapsquiz 2011 gewonnen. Hij weet waarom champagnebubbels sneller stijgen dan bierbubbels, waarom een natte theedoek donker is, en of je op een ligfiets wel zo goed af bent. Architecte Vera Yanovshtchinsky kwam tijdens de tv-uitzending van de Nationale Wetenschapsquiz van NWO en de VPRO als winnaar uit de bus.

De vragen van de Nationale Wetenschapsquiz waren opnieuw uitdagend. Gemiddeld beantwoordden de inzenders 6,3 van de vijftien vragen goed. Mannen en vrouwen scoorden dit jaar even goed. Of de quizzers fervente zwemmers zijn valt te betwijfelen: maar een klein deel van de inzenders wist wat er gebeurt als Olympische baden 1,5 meter minder diep zouden zijn. Ook de vraag waarom een theedoek donkerder wordt als je hem nat maakt, was voor de grote meerderheid een raadsel. De volledige antwoorden op de quizvragen staan vanaf 29 december op www.nwo.nl/quiz.

Winnaars
Hoe ingewikkeld de quiz ook was, voor ervaren quizzer Mario Stouwie – vorig jaar behaalde hij nog de tweede plaats van de Nationale Wetenschapsquiz – bleek het een makkie: hij maakte geen enkele fout. Hij wint een reis naar La Palma inclusief een bezoek aan de William Herschel-telescoop. De nummer twee greep net naast deze mooie prijs. Sander Hardeman uit Veenendaal maakte de quiz eveneens foutloos, maar aan de hand van loting kreeg hij de tweede plaats toegewezen. Hij wint een lang weekend naar Genève en een bezoek aan CERN, het Europese onderzoeksinstituut voor deeltjesfysica. De derde prijs – een lang weekend Amsterdam met een bezoek aan het Rijksmuseum met een unieke rondleiding – gaat naar Maaike van ’t Westeinde uit Eindhoven. Zij maakte maar één foutje.

De allerbeste groep maakte twee fouten in de hele quiz. Klas 6A van De Nieuwste School in Tilburg – gemiddelde leeftijd 18 jaar – sleept de groepsprijs in de wacht. Zij winnen een dagje Texel met een bezoek aan NIOZ, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek en Ecomare, het natuurmuseum voor de Wadden.

Ontwerpers versus wetenschappers
Tijdens de Nationale Wetenschapsquiz op tv werd een pittige strijd uitgevochten: ontwerpers Piet Hein Eek, Marlies Dekkers, en Vera Yanovshtchinsky streden tegen de drie wetenschappers Erik Verlinde, Christa Testerink en Peter-Paul Verbeek. De strijd eindigde in een gelijkspel. De beste individuele speler van de tv-quiz was Vera Yanovshtchinsky.

De antwoorden
De antwoorden op een rijtje: 1b, 2c, 3b, 4c, 5b, 6a, 7b, 8b, 9b, 10c, 11a, 12b, 13b, 14c, 15a. De volledige toelichtingen op de vragen van de Nationale Wetenschapsquiz 2011 zijn vanaf 29 december te vinden op www.nwo.nl/quiz. Heeft u zelf een vraag en denkt u dat deze leuk zou zijn voor de quiz van 2012? Stuur deze dan in via quiz@nwo.nl.

De Nationale Wetenschapsquiz wordt georganiseerd door de VPRO in samenwerking met de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).