Marie Laga bij ‘100 Uitzonderlijke Vrouwen’

Marie Laga, bekend voor haar onderzoek naar aids aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen, wordt gehuldigd als een van ‘100 Uitzonderlijke Vrouwen’ ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag. De huldiging, in aanwezigheid van prinses Mathilde, is een initiatief van ontslagnemend minister van Gelijke Kansen Joëlle Milquet.

Marie Laga doet al sinds 1986, kort na het begin van de aids-epidemie, onderzoek op de epidemiologie en de bestrijding van het hiv-virus. Ze werkte daarvoor niet enkel in Antwerpen en Atlanta, waar onderzoeksgroepen met wereldfaam zitten, maar bracht ook jaren door ‘op het terrein’, in ondermeer Kenia, Congo en Ivoorkust. De onderzoeksgroep van professor Laga leverde belangrijke bijdragen aan de preventie van hiv, via een beter begrip van de seksuele transmissie en haar cofactors; preventieprogramma’s voor kwetsbare groepen zoals sekswerkers, jongeren en homomannen; evaluatie van vrouwelijke preventiemethodes zoals vaginale gels.

Heel wat nationale en internationale organisaties doen beroep op haar expertise in de preventie van hiv-besmetting, en ze helpt wereldwijd bij het opzetten van preventieprogramma’s. Ze doceert hiv-bestrijding aan het ITG en is geregeld gastprofessor aan instellingen elders in de wereld. Ze heeft meer dan 140 wetenschappelijke publicaties op haar naam.

Plaats een reactie