Marcel Levi: ‘Ziekenhuizen overspoeld door inspecteurs’

Het afgelopen jaar kreeg het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam elke twee tot drie dagen bezoek van een inspecteur. En ieder bezoek kostte de medewerkers uren aan voorbereiding.

In zijn eerste column voor het artsenvakblad Medisch Contact windt Marcel Levi, internist en bestuursvoorzitter van het AMC, er geen doekjes om: een ‘eindeloze stoet’ inspecteurs, visitatoren, auditors en controleurs houdt de mensen die in ziekenhuizen werken, van hun eigenlijke werk af. Een inspectie duurt gemiddeld twee of drie uur, maar vereist vaak dat verschillende mensen zich er urenlang op voorbereiden – alleen al door het vooraf invullen van lange vragenlijsten en het aanleggen van vuistdikke dossiers.

Treurig genoeg zijn de eisen die inspecteurs aan het ziekenhuis stellen vaak tegenstrijdig, schrijft Levi in Medisch Contact: “Een deur moet absoluut openstaan van de brandweer maar moet pertinent op slot van de kernenergiecontroleur. Gegevens moeten makkelijk toegankelijk zijn volgens de inspecteur gezondheidszorg, maar juist weer niet volgens de inspectie informatiebeveiliging. En elke poging om enige continuïteit in de patiëntenzorg te houden wordt kordaat belemmerd door de arbeidsinspectie.”

Marcel Levi ( 48) schrijft sinds 1 januari maandelijks een column in Medisch Contact. Hij studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam en specialiseerde zich tot internist. In 2000 werd hij er hoogleraar interne geneeskunde en vervolgens hoofd van de afdeling Interne Geneeskunde van het AMC. Sinds september 2010 is hij voorzitter van de raad van bestuur van het AMC en decaan van de faculteit geneeskunde. Eens per week houdt hij nog spreekuur op de polikliniek en ook doet hij avond-, nacht- en weekenddiensten.

Plaats een reactie