Marathonlopers drinken te weinig

Marathonlopers zouden meer moeten drinken. Sommigen wegen na zo’n wedstrijd liefst 4 tot 5 kilo minder dan ervoor. Dat is grotendeels te wijten aan vochtverlies. Dat stelt Maria Hopman, hoogleraar fysiologie van het UMC St. Radboud in Nijmegen.

Zij deed vandaag tijdens Marathon Eindhoven met haar groep een groot en wereldwijd uniek onderzoek naar de vochtbalans en de warmteregulatie tijdens zo’n inspanning. Ondanks het vochtverlies raakten de meeste van de bijna honderd testlopers niet oververhit, terwijl het toch zo’n 19 graden was in Eindhoven.

Hardlopen is een van de snelst groeiende sporten. In het kielzog van de toppers doen tienduizenden (breedte)sporters mee aan hele en halve marathons en andere hardloopevenementen. Maar zo’n inspanning is niet helemaal zonder risico’s, vanwege het ingewikkelde samenspel tussen vochtbalans, temperatuur en hartslag. Oververhitting, uitdroging en een verstoring van de zoutbalans liggen op de loer. De laatste jaren zijn er opvallend veel incidenten geweest, soms met dodelijke afloop, waarbij de warmte vaak een rol speelde.

Aan het onderzoek tijdens Marathon Eindhoven deden bijna honderd testlopers mee. Voorafgaand aan, na afloop en voor een deel ook tijdens de wedstrijd werden bij hen diverse kenmerken gemeten. De testlopers namen daarvoor onder andere een pil in die via een sensor en een zendertje de lichaamstemperatuur opneemt en doorgeeft. In het Stadhuis van Eindhoven, pal bij de finish, was een grote onderzoeksruimte ingericht.

“We zien nu al dat de lopers tijdens de marathon toch minder drinken dan ze zouden moeten doen,” aldus Maria Hopman. “Het is met name een kwestie van bewustwording en training. Je kunt je lichaam deels laten wennen aan meer drinken tijdens een wedstrijd.”

Het onderzoek is uitgevoerd door het UMC St. Radboud, in samenwerking met TNO, Máxima Medisch Centrum en Philips, op initiatief van stichting Sports and Technology. Naast wetenschappelijk inzicht is het doel een aanzet te geven tot een individueel drinkadvies bij hardloopwedstrijden.

De eerste resultaten van het onderzoek zullen gepresenteerd worden tijdens het congres Sport, Wetenschap en Technologie op 16 november in Eindhoven. Ook volgen er wetenschappelijke publicaties.

Plaats een reactie