PricewaterhouseCoopers heeft mantelzorg expliciet vastgelegd in haar nieuwe arbeidsvoorwaarden. Medewerkers die een zorgplicht voelen voor een chronisch zieke of hulpbehoevende partner, kind, ouder of ander familielid kunnen gebruik maken van de Mantelzorgregeling. De afspraak maakt deel uit van de nieuwe arbeidsvoorwaarden die per 1 september jl. gelden voor alle ruim 4.500 medewerkers van PwC.
“We zetten hiermee wederom, net als bij het papaverlof, een nieuwe innovatieve stap bij het verder flexibiliseren van onze arbeidsvoorwaarden. Hiermee spelen wij in op de wensen van onze mensen”, verklaart Walter de Zeeuw, lid Raad van Bestuur PricewaterhouseCoopers. “In het kader van ons diversiteitbeleid hebben wij de afgelopen jaren onder andere het papaverlof en een flexibele kinderregeling ingevoerd. Die laatste regeling maakt het mogelijk om gedurende maximaal twee jaar 80% te werken en toch 90% te verdienen om zo voor je kinderen te zorgen. We hebben deze laatste regeling nu verbreed tot een Mantelzorgregeling.”
Uit recent onderzoek(1) blijkt dat veel werkgevers het aantal mantelzorgende werknemers ernstig onderschatten. Volgens cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau heeft één op de acht Nederlandse werknemers mantelzorgtaken. Door de vergrijzing neemt dit aantal alleen maar toe, zo is de verwachting.
OR-voorzitter Ron van der Wouden spreekt dan ook van een unieke regeling. “Veel medewerkers hebben naast zorg voor hun gezin en hun werk ook de zorg voor hulpbehoevende familieleden. De behoefte aan mantelzorg zal in de toekomst sterk toenemen. Voor hen biedt deze regeling de mogelijkheid om een dag per week te besteden aan zorgtaken tegen inlevering van slechts 10% van het maandsalaris. In combinatie met andere arbeidsvoorwaarden, zoals flexibele werktijden, thuiswerkmogelijkheden, papaverlof, zorgverlof en onbetaald verlof helpt de Mantelzorgregeling onze medewerkers bij het maken van belangrijke work-life choices.”
(1) ArbeidsvoorwaardenSurvey 2010 van Mercer en Centraal Beheer.