Managementfouten goed voor persoonlijke ontwikkeling

Elke manager, jong of ervaren, zal beamen dat het managementvak ‘gezegend’ is met de nodige valkuilen. Desondanks staan ze tijdens fouten en blunders zelden stil bij hoe ze horen te reageren, omdat ze te snel teruggrijpen naar de theorie in plaats van ervaring. ‘Gemiste groeikansen,’ vindt veranderadviseur en auteur Ellen Budde. Zo vertelt ze in het nieuwe boek ‘Alle kikkers in de kruiwagen‘ hoe moeizame situaties goed om te zetten zijn in grote ‘kleine groeistappen’.

Met Alle kikkers in de kruiwagen biedt ze managers en leidinggevenden ‘een steuntje in de rug’ door alledaagse werkvloersituaties concreet te vertalen naar groei en carrièrekansen.

Dit doet ze door het dagelijkse werkleven van de manager met humor in kaart te brengen. Hoe triviaal de meeste dagelijkse zaken ook lijken, ze spelen allemaal een belangrijke rol in de carrière van de manager. Zo onthult Budde o.a. wat het echte belang van managementspeak is; hoe storingen in het groepsproces en in de interactie aan te pakken en hoe bewust te anticiperen op de verschillende types leidinggevenden.

Het Ben ik wel geschikt-moment
Vooral de ‘oh jeetje, ben ik wel geschikt voor dit werk’-momenten blijken volgens Budde een zinvolle pas op de plaats. ‘Deze momenten dwingen de manager om alles weer in perspectief te brengen en na te denken over strategie en aanpak’. En dat zouden managers volgens Budde niet doen als ze niet geloofden dat er vooruitgang te boeken is.

Het bijzondere is dat deze lessen eigenlijk niet te leren zijn, behalve dan in de praktijk. Met Alle kikkers in de kruiwagen biedt ze professionals een gids van fouten en blunders waar ze van kunnen leren, zonder zelf de fouten te hoeven maken. De kracht zit volgens de veranderexpert in de herkenbaarheid van alle denkbare situaties op de werkvloer en het feit dat dit zelfs de besten kan overkomen. Deze geruststelling (én de pragmatische tips), dat is het steuntje in de rug.

Over de auteur
Ellen Budde is werkzaam geweest in de gezondheidszorg en het onderwijs. Momenteel werkt zij als senior projectmanager bij de Hogeschool van Amsterdam. Zij is gespecialiseerd in verandertrajecten in management en organisatie en geeft hierover trainingen en workshops. Ellen heeft over het onderwerp creatieve interventies in verandertrajecten, meerdere publicaties op haar naam staan.

Plaats een reactie