Man-vrouw-verschillen niet te verklaren door verschillende genen

Mannen zijn gemiddeld langer en roken en drinken meer dan vrouwen. Jongens hebben vaker ADHD dan meisjes, terwijl vrouwen twee keer zo vaak depressief zijn dan mannen.

Man/Woman

Die verschillen zijn niet te verklaren door een bijdrage van verschillende genen bij mannen en vrouwen, maar bij zowel mannen als vrouwen spelen dezelfde genen een rol.

Dat blijkt uit onderzoek onder 35.000 tweelingen uit het Nederlands Tweelingen Register van de Vrije Universiteit Amsterdam. De wetenschappers publiceren hun resultaten in het wetenschappelijk tijdschrift PLoS One.

Even grote gelijkenissen bij tweelingen
De wetenschappers bekeken 122 verschillende eigenschappen, zoals roken, sporten, extraversie, depressie, ADHD, IQ, body mass index, geboortegewicht en cholesterolwaarden. Bij zowel twee-eiige tweelingparen van gelijk geslacht als twee-eiige tweelingparen van ongelijk geslacht vonden de wetenschappers even grote gelijkenissen in deze eigenschappen.

“Dit betekent dat dezelfde genen een rol spelen bij zowel mannen als vrouwen,” zegt VU-wetenschapper Jacqueline Vink. “Want als bij mannen en vrouwen verschillende genen een rol zouden spelen, dan zouden de twee-eiige tweelingparen van ongelijk geslacht minder op elkaar lijken. Omdat ze zich verschillend gedragen, wordt vaak gesuggereerd dat mannen van Mars komen en vrouwen van Venus. Maar nu blijkt dat veel eigenschappen worden beïnvloed door dezelfde genen.”

Plaats een reactie