Man verleiden met cottage pie

De Engelse food-writer, chef, columniste en televisie-presentatrice Gizzi Erskine bracht in mei een bezoek aan Amsterdam. Aanleiding was de release van haar nieuwste boek, ‘Skinny weeks and wicked weekends’.

Gizzi ErskineGizzi Erskine

Het is de tweede publicatie na haar bestseller en gelijknamige tv-show Cook Yourself Thin.

Het boek is bestemd voor mensen met een passie voor eten, maar daarbij hun gewicht onder controle willen houden. Deel een is Skinny weeks – over wat je zes dagen in de week zou moeten eten, en deel twee Wicked weekends – over één dag in de week jezelf lekker verwennen.

Juliët van Es interviewde Gizzi Erskine voor de Gezondheidskrant.

Wie is je grootste inspiratiebron?
‘In de eerste plaats mijn moeder. Ze was een fantastische kok en erg ‘open minded’ over eten in die tijd. Mijn moeder moedigde mij altijd aan om verschillende ingrediënten uit te proberen. Al op jonge leeftijd ontstond mijn roeping om chef te worden. Mijn moeder gaf ‘dinner party’s’ en ik dacht, als zesjarig meisje, “wow, I’m gonna do this!”. In de culinaire wereld zijn David Cheng (Korean-American chef), Dany Bowien (New Yorker chef) en Claudia Roden (food-writer) mijn grote voorbeelden. Maar ook een klein onbekend restaurantje op de hoek van de straat, waar ook ter wereld, zou mij kunnen inspireren.’

Skinny weeks and wicked weekends, Gizzi Erskine

Je omschrijft jezelf als een rockabilly, in hoeverre is dat terug te vinden in je kookstijl?
‘Ik zie er zo uit omdat ik geobsedeerd ben door muziek. En dan voornamelijk rock & roll, rockabilly, sixties en garage. Vintage muziek zeg maar. Met eten ben ik juist het tegenovergestelde, ik hou ervan om de klassiekers te beheersen maar ze dan te versmelten met verschillende keukens en er een moderne twist aan te geven. Misschien zit er wel wat punk in mijn kookstijl, want een beetje wild kan ik tijdens het koken wel zijn.’

Wild…eh, met welk recept heb je dan wel eens een man versierd?
‘Met het recept van een cottage pie. Welke man kan de geur van een zelfgemaakte cottage pie, vers uit de oven, nou niet weerstaan? Het recept daarvan is terug te vinden in het boek. Je zou ook menig man kunnen verleiden met één van de recepten in het tweede deel van het boek. Met curry’s waar je je vingers bij aflikt, haha. ’

Is die man toen ook voor je gevallen?
‘Natuurlijk! Hij was weerloos’.

Zijn er bepaalde recepten of kooktechnieken die nog wel eens willen mislukken?
‘Eerst dacht ik dat deeg maken voor mij altijd moeilijk zou blijven maar dat heb gelukkig in de loop der jaren goed onder de knie gekregen. En ja, het is eigenlijk helemaal niet moeilijk, maar het pocheren van eieren gaat ook nog wel eens mis. Wist je dat je ze in Frankrijk speciale pannen gebruiken voor het maken van een gepocheerd ei? Misschien moet ik ook maar eens zo’n ding aanschaffen.’

We zitten in hartje Amsterdam, met zijn tientallen coffeeshops. In hoeverre is eten voor jou een gezonde drug?
‘Mijn grootste verslaving is chili, ik ben echt gek op chilis! Chilipepers zijn verbazend gezond, wist je dat? Ze zitten boordevol vitamine C, anti-oxidanten en caroteen. Goed voor je hart en bloedvaten. Eten geeft mij altijd een kick maar dan wel in a good way!’

Haar boek staat naast recepten met deze pittige gezonde groente vol met andere heerlijkheden. Gerechten waar je van kan smullen zonder schuldgevoel. Kortom, een verleidelijk en inspirerend boek!

Boekgegevens
Titel: Skinny weeks & wicked weekends
Auteur: Gizzi Erskine
ISBN: 9789000320714
Uitgever: Van Dishoeck
Aantal pagina’s: 244
Prijs: € 25,-

Juliët van Es

Juliët van Es
Juliët van Es heeft Gezondheidswetenschappen gestudeerd, met master-specialisatie International Public Health, aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

 

Plaats een reactie