MammaPrint aanvulling op bestaande diagnostiek bij borstkanker

Sanofi Nederland neemt MammaPrint® van Agendiaop in haar productportfolio. MammaPrint is het innovatieve, internationaal gevalideerde genprofiel dat in aanvulling op de bestaande diagnostiek bij borstkanker ingezet kan worden. Aan de hand van 70 genen wordt het risico op uitzaaiingen bepaald voor vrouwen met (vroegstadium) borstkanker. De test geeft een uitslag op hoog of laag risico op uitzaaiingen in 10 jaar. Mede op basis van de uitslag van MammaPrint kan door het behandelend team het meest optimale individuele behandelplan worden samengesteld.

“Wij zijn erg blij met de samenwerkingsovereenkomst met Agendia. MammaPrint is een uitstekende toevoeging aan ons productportfolio. Het sluit aan bij de strategische richting van Sanofi om een gediversifieerd aanbieder in de gezondheidszorg te zijn. Wij zien in een brede beschikbaarheid van de test grote voordelen voor patienten met borstkanker, voor de behandelaars en voor de gezondheidszorg. Nieuws is dat bijna 80% van alle verzekerden in ons land per 1 januari 2012 MammaPrint vergoed zal krijgen, terwijl dit percentage vorige maand nog ruim 50% was. Dit toont de meerwaarde die wordt toegekend aan MammaPrint ”, aldus Bart Filius, Country Manager Sanofi Nederland.

Bas van der Baan, Commercieel Directeur Agendia: “Sanofi was voor ons de meest geschikte partner voor deze samenwerking. Het bedrijf heeft in Nederland heel heldere en goede plannen voor de gezondheidszorg binnen de oncologie. Voor iedere organisatie is groei van levensbelang en doordat Sanofi vertrouwen heeft in de manier waarop wij opereren, zijn wij ervan overtuigd dat MammaPrint een periode van groei en ontwikkeling zal doormaken.”

Over MammaPrint®
MammaPrint is een unieke test waarmee wordt bepaald hoe agressief de borsttumor is. De test wordt uitgevoerd op tumorweefsel en neemt 70 genen onder de loep die een rol spelen bij (de ontwikkeling van) uitzaaiingen bij borstkanker. MammaPrint geeft de uitslag ‘hoog risico’ of ‘laag risico’. Laag risico betekent 10% kans op uitzaaiingen binnen 10 jaar als er geen aanvullende behandeling plaatsvindt na de operatieve verwijdering van de tumor. De uitslag hoog risico betekent 29% kans op uitzaaiing binnen 10 jaar als er geen aanvullende behandeling plaatsvindt na operatieve verwijdering van de tumor.

MammaPrint is een Nederlandse uitvinding van het Nederlands Kanker Instituut (NKI) in Amsterdam. Het is ontwikkeld en mondiaal gelanceerd door Agendia in Amsterdam. De test is wereldwijd in meer dan 8 studies gevalideerd en publicaties over MammaPrint zijn verschenen in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften. De test voldoet aan de strengste eisen voor diagnostiek wereldwijd en is daardoor als enige test goedgekeurd door de Food and Drug Administration (FDA).

In Nederland wordt de test in een aantal ziekenhuizen aangeboden en is er op grote schaal ervaring opgedaan in ziekenhuizen die deelnamen aan de RASTER en de MINDACT studies.