Malaria: Multi disciplinaire aanpak de enige weg vooruit

GlaxoSmithKline heeft het Dutch Challenge Malaria Symposium georganiseerd in het kader van Wereld Malaria dag. Bijna 200 gezondheidswerkers hebben belangrijke informatie uitgewisseld over de strijd tegen malaria. Om malaria effectief aan te pakken is een multidisciplinaire aanpak nodig en verschillende oplossingsrichtingen. Want malaria blijkt een monster met vele koppen. Door armoede hebben de meeste mensen in Afrika geen toegang tot basisgezondheidszorg. Distributie van geneesmiddelen is moeilijk door afwezigheid van goede wegen. Verder ontbreekt veelal een medische infrastuctuur: geen arts, geen diagnose of behandeling, geen ziekenhuis enzovoort.

Er zijn ook lichtpuntjes. GSK werkt nauw samen met diverse partners zoals de Bill & Melinda Gates Foundation en de Malaria Vaccine Initiative. De eerste resultaten van het kandidaat malariavaccin van GSK dat met steun van deze partners ontwikkeld is, zijn tijdens het symposium gepresenteerd. In het lopende fase 3 onderzoek zijn op dit moment meer dan 9000 kinderen in 7 Afrikaanse landen gevaccineerd.

Tijdens het symposium heeft GSK aan 2 stichtingen een cheque van 5000 euro uitgereikt. Het gaat om Drive Against Malaria en The 100th Village.

Julia Samuel van Drive Against Malaria zegt: “Met de vorige donatie van GSK hebben we in 4 weeshuizen in 4 Afrikaanse dorpen malaria uitgebannen. Met deze nieuwe donatie gaat Drive Against Malaria medicatie en muskietennetten verstrekken aan kinderen met de dodelijke vorm van malaria, veroorzaakt door plasmodium falciparum,”

The 100th Village richt zich met haar activiteiten bij de bestrijding van malaria op educatie en goede voorlichting aan de lokale bevolking.

GSK heeft de strijd tegen verwaarloosde tropische ziekten zoals malaria tot een van haar speerpunten gemaakt. Andrew Witty, CEO. ” Ons doel is om oplossingen te vinden voor het complexe malariaprobleem. Bijvoorbeeld door onze strategie van Open Innovation en Open Lab willen wij onderzoek naar malaria geneesmiddelen stimuleren.”

Malariabestrijding blijft vooralsnog heel lastig. De parasiet is namelijk niet voor 1 gat te vangen. Muggen (en mensen) verspreiden voortdurend medicatie resistente parasieten, waardoor resistentiegebieden nog verder uitbreiden. Bovendien zijn muggen ook resistent tegen insecticiden. Muggen zijn nu kennelijk ook in staat zich door muskietennetten heen te boren. Conclusie: Voor de bestrijding van malaria is een palet van oplossingen noodzakelijk, een palet dat regelmatig evaluatie en vernieuwing vraagt.

Over GlaxoSmithKline
GlaxoSmithKline behoort tot de leidende, innovatieve farmaceutische en healthcare bedrijven in de wereld. Het is de bedrijfsmissie van GSK om de kwaliteit van leven van mensen te verbeteren door hen in staat te stellen een actiever leven te leiden, zich beter te voelen en langer te leven.

Plaats een reactie