Magic Carpet voor revalidatie

Onlangs heeft revalidatiecentrum het Roessingh als eerste zorginstelling in Nederland het ‘Magic Carpet’ in huis gehaald.

Het Magic Carpet is een grote interactieve vloerprojectie dat reageert op beweging en deze omzet in audiovisuele effecten. Vooral de mogelijkheid om deze beelden ook met de ogen te beïnvloeden via een oogbesturingssysteem heeft de therapeuten van het Roessingh een geheel nieuwe kijk op de mogelijkheden gegeven.

Het Magic Carpet is in gebruik genomen door revalidatiecentrum het Roessingh ter ondersteuning van therapeutische behandelingen, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Het Magic Carpet kan onder andere gebruikt worden voor: individueel spelen, samen spelen, balansoefeningen, ter ondersteuning van motorische oefeningen of actief opdrachten uitvoeren waarbij ook zichtbaar iets gebeurd.

Dit maakt therapie leuk en stimuleert bewegen. Kinderen of volwassenen kunnen door bijvoorbeeld te lopen, kruipen of door bewegingen te maken met armen en/of benen, het projectiegebied op de vloer veranderen. Bijvoorbeeld vissen wegjagen, afbeeldingen tevoorschijn halen of veranderen, een potje voetballen, piano spelen of tekeningen inkleuren. Het interactieve systeem biedt de revalidanten in het Roessingh een nieuwe mogelijkheid en een extra stimulans om in beweging te komen én te blijven.

Het Magic Carpet kan ook bestuurd worden met de ogen. Oogbesturing is een alternatieve methode voor het bedienen van computers en werd tot voor kort nog alleen ingezet voor de bediening van communicatiehulpmiddelen, omgevingsbediening en pc’s door mensen met zeer beperkte bewegingsmogelijkheden. Dankzij de combinatie van deze beide nieuwe ontwikkelingen komt de techniek nu ook binnen het bereik van personen met een zeer laag ontwikkelingsniveau. Het is daarin van groot belang te kunnen ontdekken dat een individu met een dergelijk niveau een actie en reactie teweeg kan brengen.

In deze combinatie kunnen kinderen met zeer beperkte bewegingsmogelijkheden de beelden beïnvloeden met hun ogen. Deze nieuwe sensorische toepassingen maken het voor gebruikers mogelijk met hun ogen door middel van een spelvorm zelf een reactie op het beeldscherm teweeg te brengen. Ze bieden gebruikers een breed scala aan nieuwe werelden die ze kunnen verkennen en beïnvloeden, gewoon door rond te kijken.

Over het Magic Carpet
Het Magic Carpet is van oorsprong een snoezelmiddel om de zintuigen van kinderen met zeer beperkte mogelijkheden te prikkelen. Het Magic Carpet bestaat uit een projector met infraroodcamera en een pc met speciale software. Het systeem reageert op elke beweging in het projectiegebied waardoor ook groepsinteractie mogelijk is.

Plaats een reactie