Mag ik een ruggenprik?

Speciaal voor zwangere vrouwen heeft de afdeling Verloskunde van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) een filmpje gemaakt met informatie over pijnbestrijding bij de bevalling. Gynaecoloog dr. Van den Akker legt in de voorlichtingsfilm duidelijk uit welke vormen van pijnbestrijding het OLVG aanbiedt, en wat de voor- en nadelen zijn.

Bijna alle vrouwen ervaren de ontsluitingsweeën – samentrekkingen van de baarmoeder die ervoor zorgen dat de baarmoedermond zich opent – als pijnlijk. Datzelfde geldt voor de uitdrijvingsweeën, die samen met het persen ervoor zorgen dat het kind geboren wordt. De duur en de ernst van de pijn tijdens een bevalling wisselen. Meestal neemt de pijn toe naarmate de ontsluiting vordert. De pijn is voornamelijk onder in de buik aanwezig en wordt soms als rugpijn gevoeld. Ook de pijn tijdens het persen verschilt: soms is het een opluchting om mee te mogen persen, soms doet persen juist het meeste pijn.

Pijnbestrijding bij de bevalling – Verloskunde OLVG

Van den Akker: ‘Uit onze jarenlange ervaring, en ook uit eigen ervaring, weet ik dat bevallen pijn doet. Daarom vinden wij van het OLVG het niet meer dan vanzelfsprekend dat pijnbestrijding voor iedere barende vrouw beschikbaar moet zijn. En om een overwogen keuze te maken voor een vorm van pijnbestrijding, is het belangrijk om daar goede en betrouwbare informatie over te kunnen krijgen. Uiteindelijk gaat het erom wat onze patiënt wil, want het is haar beleving en haar bevalling.’

Meer informatie
Pijnbestrijding tijdens de bevalling

Plaats een reactie