Uniek maatschappelijk project 5 jaar Vallei Tandartsen

Vanwege haar 5-jarig bestaan heeft Vallei Tandartsen zaterdag 27 februari jl. met zeven tandartsen belangeloos de gebitten behandeld van een dertigtal sociaal-economisch zwakkeren uit Veenendaal en omgeving. Vallei Tandartsen werkte in dit project samen met Tandprothetische Praktijk Veenendaal en Kwintes Zuid-Oost Utrecht, een organisatie die sociaal-economisch zwakkeren opvangt en begeleidt. Enkele weken geleden al inventariseerde Vallei Tandartsen de gebitsproblemen van de door Kwintes geselecteerde groep, waardoor het team afgelopen zaterdag gericht aan de slag kon.

Johan Oost, teamleider van Vallei Tandartsen en initiatiefnemer van het project: “Vanwege ons 5-jarig jubileum wilden we iets doen voor de gemeenschap in Veenendaal. Vandaar de belangeloze behandeling van sociaal-economisch zwakkeren met echt grote gebitsproblemen. Om die doelgroep ook daadwerkelijk in onze stoelen te krijgen, hebben wij de selectie overgelaten aan Kwintes.”

Dat de tandartsen van Vallei Tandartsen niet de gezondste gebitten zouden aantreffen, was wel te verwachten. Maar van wat zij te zien kregen tijdens de inventarisatie, zijn zij toch wel geschrokken.

Johan Oost: “Een aantal gebitten was er zo slecht aan toe, dat we nu niet meer konden doen dan het trekken van tanden en kiezen en prothesen plaatsen. Daarvoor werkten we samen met Tandprothetische Praktijk Veenendaal, waar men de afgelopen weken al druk bezig is geweest met het maken van de prothesen.

Van de geselecteerde groep waren tijdens de inventarisatie al gebitsafdrukken gemaakt, zodat we de prothesen op 27 februari klaar hadden. Daardoor hoefden we die dag alleen maar te trekken en konden we direct daarna de prothesen plaatsen, zodat bijna iedereen met een verzorgd gebit de deur weer uit is gegaan. Maar er zijn ook mensen die verdere behandeling nodig hebben en nog een keer terug moeten komen.”

Voldoening
Dat de gebitten van de groep sociaal-economisch zwakkeren zo slecht zijn, komt volgens Johan Oost doordat de meeste tandheelkundige behandelingen niet meer in het basispakket zitten. Hij legt uit: “Veel mensen, en zeker de groep die wij in het kader van ons jubileum behandelen, sluiten geen aanvullende verzekering voor tandheelkunde af. Vaak omdat voor hen de kosten voor de basisverzekering al te hoog zijn. Ze kiezen dan bijvoorbeeld eerder voor het laten trekken van tanden dan voor de duurdere wortelkanaalbehandeling. Of men gaat helemaal maar niet meer naar de tandarts. Met de gevolgen zoals wij die nu hebben kunnen zien. Dat we nu als Vallei Tandartsen iets voor deze groep hebben kunnen doen geeft dan ook veel voldoening.”

Plaats een reactie